Στη Λέσβο τα παιδικά μπρατσάκια είναι οι ανατριχιαστικές αποδείξεις ενός επικίνδυνου ταξιδιού

Στη Λέσβο τα παιδικά μπρατσάκια είναι οι ανατριχιαστικές αποδείξεις ενός επικίνδυνου ταξιδιού
DAVID DARG/RYOT NEWS

Λέσβος – Όπου και αν κοιτάξεις σε αυτή την ακτή υπάρχουν οι αποδείξεις αυτού του επικίνδυνου περάσματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σωσίβια, στρογγυλές σαμπρέλες και τρυπημένες βάρκες έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ακτών αυτού του ειδυλλιακού νησιού, της Λέσβου.

Είχα δει εικόνες στις ειδήσεις από τα «βουνά» των πορτοκαλί σωσιβίων κατά μήκος των ακτών, οπότε δεν ήταν μεγάλη έκπληξη όταν έφτασα και τα είδα. Αυτό που δεν περίμενα ήταν να δω παιδικά μπρατσάκια και παιχνίδια ανακατεμένα με τα απομεινάρια και τα συντρίμμια.

Το πρώτο που είδα ήταν ένα παιδικό σωσίβιο με τον Spiderman, σαν αυτά που φτιάχνονται για μια χαρούμενη ημέρα πλατσουρίζοντας στο νερό. Λίγο πιο πέρα ένα παιδικό μπρατσάκι, με ένα καβούρι που χαμογελά. Ξεκίνησα να περπατάω κατά μήκος της ακτής και για πρώτη φορά παρατήρησα πόσα παιδικά παιχνίδια θαλάσσης ήταν εκεί. Συγκλονίστηκα. Κάθε λίγα μέτρα, ήταν ακόμη ένα και ακόμη ένα.

Ένα μπρατσάκι με μια πριγκίπισσα. Ένα αγωνιστικό αυτοκινητάκι. Η Ντόρα η Εξερευνήτρια και άλλοι παιδικοί χαρακτήρες ελαφρώς ξεφουσκωμένα κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Με συγκλόνισε πραγματικά – πήγα πίσω στον χρόνο, όταν ήμουν κι εγώ παιδί και έπαιζα στο νερό με παρόμοια παιχνίδια. Αυτά τα αντικείμενα, που είναι σχεδιασμένα για να φέρουν χαρά και γέλιο στα παιδιά, χρησιμοποιήθηκαν μετά την απόγνωση οικογενειών που ξέφευγαν από τον πόλεμο προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Παιχνίδια που προορίζονταν για μια λουσμένη από ήλιο πισίνα, χρησιμοποιήθηκαν αντ' αυτού για να σώσει -δυνητικά- τη ζωή ενός τρομαγμένου παιδιού, καθώς περνούσε απέναντι από την Τουρκία μια κρύα νύχτα.

Εάν κάτι μπορεί να παρουσιάσει το «ψηφιδωτό» του προσφυγικού πληθυσμού, είναι αυτές οι εικόνες. Αυτά τα παιχνίδια δεν χρησιμοποιήθηκαν για να σώσουν τρομοκράτες από τον πνιγμό: χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν αθώα παιδιά από ένα πέρασμα που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε χρειαστεί να περάσουν.

Μια ματιά στην πίσω πλευρά ενός από αυτά τα σωσίβια. Οι οδηγίες μου προκαλούν σύγκρυο: «Προσοχή: Αυτό δεν προορίζονταν για να σώζουν ζωές». Κάθε μέρα, παιδιά προσφύγων περνάνε τη θάλασσα του Αιγαίου με παιχνίδια δεμένα πάνω τους, με την ελπίδα ότι αυτά θα μπορέσουν να τους σώσουν τις ζωές.

Αργότερα μάθαμε για μια βάρκα που ανατράπηκε μετά τον απόπλου από την Τουρκία. Πνίγηκαν τρία παιδιά.

λέσβος

* Το RYOT και η The Huffington Post συνεργάζονται για να παρουσιάσουν «Το πέρασμα» (The Crossing), μια καθηλωτική σειρά από ρεπορτάζ όπου η Σούζαν Σάραντον θα παρουσιάσει το χρονικό της προσφυγικής κρίσης, όπως εκτυλίσσεται στην Ελλάδα. Διαβάστε το Blog της Σούζαν Σάραντον.

Βρείτε μας στο Snapchat (@HuffPost) και στο λογαριασμό της The World Post στο Instagram (@TheWorldPost) για την κάλυψη αυτής της εβδομάδας και επανέλθετε για νέα virtual reality και 360 βίντεο για τους ανθρώπους που κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι από τη Μέση Ανατολή προς την ασφάλεια.

** Το άρθρο αυτό έχει μεταφραστεί από την αμερικάνικη έκδοση της The Huffington Post.