Ισχυρή έκρηξη σε τουριστική περιοχή στην Κωνσταντινούπολη. Νεκροί και τραυματίες

Τρόμος και πάλι στην Τουρκία. Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη στην πιο τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης
ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 12: Ambulances gather around Sultanahmet tourist district after an explosion in Istanbul, Turkey on January 12, 2016. Turkish police have sealed off central Istanbul square in historic Sultanahmet district after the explosion was heard. Ambulances raced to the scene in the minutes after the explosion. (Photo by Veli Gurgah/Anadolu Agency/Getty Images)
ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 12: Ambulances gather around Sultanahmet tourist district after an explosion in Istanbul, Turkey on January 12, 2016. Turkish police have sealed off central Istanbul square in historic Sultanahmet district after the explosion was heard. Ambulances raced to the scene in the minutes after the explosion. (Photo by Veli Gurgah/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες από το σημείο της έκρηξης

Υπό καθεστώς τρόμου βρίσκεται και πάλι η Τουρκία μετά την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε το πρωί στη πλέον τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης στην οποία καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες για να επισκεφθούν την Αγια Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Ήδη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» υποστηρίζοντας πως ο δράστης και βομβιστής αυτοκτονίας «προέρχεται από την Συρία».

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί (τουλάχιστον 10) ήταν υπήκοοι ξένων χωρών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικαλούμενος πληροφορίες του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οκτώ εκ των νεκρών είναι Γερμανοί, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ανακοίνωσε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν Περουβιανός. Οι τραυματίες ανήλθαν στους 15, μεταξύ των οποίων 9 Γερμανοί και μια Περουβιανή.

Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 10:20πμ κοντά στον αιγυπτιακό οβελίσκο που είναι ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά κανείς στην Πλατεία Σουλτάναχμέτ, μόλις αποβιβαστεί από το τραμ για να κατευθυνθεί είτε στο περίφημο Μπλε Τζαμί ήταν λίγο πια μακριά στην Αγια Σοφιά.

Οι εικόνες από την Κωνσταντινούπολη με τα θύματα να κείτονται στο έδαφος καλυμμένα στο αίμα και με τα ρούχα τους σκισμένα, δίνουν και το μέγεθος της επίθεσης προκαλώντας παράλληλα συναισθήματα οργής και οδύνης.

Η Γερμανία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες της που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη που σκέφτονται να επισκεφθούν την Τουρκία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην Τουρκία, η αρμόδια κρατική αρχή επέβαλε για μια ακόμη φορά απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από το σημείο της έκρηξης γεγονός που έχει προκαλέσει οργή τόσο μεταξύ τούρκων δημοσιογράφων όσο και συναδέλφων ανά τον κόσμο.

Η ταυτότητα του δράστη και οι προηγούμενες επιθέσεις

Πριν καν τις δηλώσεις Ερντογάν, τούρκος αξιωματούχος, σχολίαζε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση ενώ διαρρέονταν πληροφορίες πως δράστης ήταν ένας βομβιστής-αυτοκτονίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία. Αργότερα υπήρξαν νέες πληροφορίες που ανέφερα πως ως δράστης αναγνωρίστηκε ένας 28χρονος Σύριος.

Η δε έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε όλη τη γύρω περιοχή ή ακόμη και σε πιο μακρινές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης ενώ από το οστικό κύμα ένα αυτοκίνητο αναποδογύρισε και πολίτες ανέφεραν πως «σείστηκαν» τα κτίρια στην περιοχή.

Τούρκοι αξιωματούχοι σπεύδουν να θυμίσουν τις δύο προηγούμενες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2015 στη χώρα τις οποίες έχουν «χρεώσει» επίσης στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη.

Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιούλιο στη μικρή πόλη Σουρούτς που βρίσκεται στα ΝΑ της χώρας και στα σύνορα με τη Συρία και σημειώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο το οποίο λειτουργούσε και ως κέντρο συντονισμού για τη βοήθεια που αποστέλλεται στου Κούρδους του Κομπάνι που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Τότε έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα και εκατοντάδες τραυματίστηκαν ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν από νεολαίες κομμάτων και εθελοντές.

Η πλέον αιματηρή όμως επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στην Άγκυρα και έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης όπου είχαν δώσει ραντεβού δεκάδες χιλιάδες πολίτες προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και της εξομάλυνσης των σχέσεων κυβέρνησης και των Κούρδων που ζουν στη χώρα. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 103 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν. Τότε οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί τροοκρατικής επίθεσης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά επίσης δεν «έπεισαν» ενώ αναζοπύρωσαν την κόντρα με το αριστερό-φιλοκουρδικό κόμμα HDP το οποίο έκανε λόγο για «κυβέρνηση δολοφόνο».

Έκρηξη, Κωνσταντινούπολη

(Με πληροφορίες από: Hurriyet Daily News,Zaman, Guardian,Anadolu)

Δημοφιλή