ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 13:04 EET | Updated 14/01/2016 13:04 EET

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά με δύο όρους

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Find (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during an event hosted by the Council of the Americas in Washington, Wednesday, Sept. 30, 2015. Lagarde said global growth will likely be weaker this year as the world economy confronts a host of problems, including a refugee crisis in Europe, an economic slowdown in China and a pending rise in U.S. interest rates. (AP Photo/Evan Vucci)

Είναι πλέον επίσημο: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και σε χρηματοδοτικό επίπεδο. Όμως οι δύο όροι του παραμένουν: συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Η είδηση ήταν γνωστή αλλά σήμερα, Πέμπτη, ήρθε και η επίσημη διαβεβαίωση. Από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Όπως είπε, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. «Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης», είπε. Έχουν ωστόσο γίνει γνωστές οι διαφωνίες του Ταμείου σε επιμέρους ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωνε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.