ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2016 07:01 EET | Updated 21/01/2016 07:19 EET

O Πούτιν «μάλλον» πίσω από τον φόνο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, σύμφωνα με έρευνα των βρετανικών αρχών

Natasja Weitsz via Getty Images
LONDON - NOVEMBER 20: In this image made available on November 25, 2006, Alexander Litvinenko is pictured at the Intensive Care Unit of University College Hospital on November 20, 2006 in London, England. The 43-year-old former KGB spy who died on Thursday 23rd November, accused Russian President Vladimir Putin in the involvement of his death. Mr Litvinenko died following the presence of the radioactive polonium-210 in his body. Russia's foreign intelligence service has denied any involvement in the case. (Photo by Natasja Weitsz/Getty Images)

Ο φόνος του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 «μάλλον» εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με έρευνα των βρετανικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λιτβινένκο πέθανε σε ηλικία 43 ετών στο Λονδίνο το 2006, λίγες ημέρες αφού δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο 210, που θεωρείται ότι κατανάλωσε πίνοντας τσάι.

Έρευνα πάνω στις συνθήκες θανάτου του άρχισε τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής, σερ Ρόμπερτ Όουεν, είπε ότι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν να ενέκρινε τη δολοφονία, λόγω μακράς αντιπαλότητας.

Ο Όουεν, στην 300 σελίδων αναφορά του, γράφει πως οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν ενεργούσαν κατά πάσα πιθανότητα υπό τις εντολές της FSB όταν δηλητηρίασαν τον Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο 210 στο Millennium Hotel στο Μέιφερ. Όσον αφορά στους λόγους πίσω από την ενέργεια αυτή, ο Όουεν υποδεικνύει μια σειρά λόγων για τους οποίους κάποιοι στη ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσαν να είχαν στοχεύσει τον Λιτβινένκο, μεταξύ των οποίων οι αποκαλύψεις του για τη δραστηριότητα της FSB πριν φύγει από τη Ρωσία και οι καμπάνιες του για μια σειρά «ευαίσθητων» ζητημάτων στη Μ. Βρετανία. Ακόμη, υποδεικνύεται ο τότε αρχηγός της FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, ως φερόμενος να έχει εγκρίνει τη δολοφονία, ενώ γίνεται λόγος για τις σχέσεις του με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και μια «προσωπική διάσταση», με ανταγωνιστική σχέση μεταξύ του Λιτβινένκο και του Πούτιν.

Η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνα, δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη ότι αυτά που ο σύζυγός της είπε λίγο πριν πεθάνει, κατηγορώντας τον Πούτιν, αποδείχθηκαν από αγγλικό δικαστήριο.

Παράλληλα, με δήλωσή της ζητεί την απέλαση από τη Βρετανία όλων των μελών των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων- περιλαμβανομένων του Πούτιν και του Πατρούσεφ.

Οι Λουγκοβόι και Κόβτουν έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Λιτβινένκο- οι ίδιοι ωστόσο το αρνούνται, με τον Λουγκοβόι, ο οποίος είναι πλέον πολιτικός στη Ρωσία, να χαρακτηρίζει «εξωφρενικές» τις κατηγορίες σε βάρος του και να κάνει λόγο για αντιρωσική στάση του Λονδίνου και απροθυμία των Άγγλων να βρουν τον πραγματικό λόγο πίσω από τον θάνατό του.

Sponsored Post