ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 03:06 EET | Updated 28/01/2016 03:06 EET

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς προειδοποιεί η Ιαπωνία

ChinaFotoPress via Getty Images
PYONGYANG, NORTH KOREA - OCTOBER 10: (CHINA OUT) Soldiers hold their weapons as they ride on a tank during the parade at Kim Il-Sung square to mark the 70th anniversary of its ruling Worker's Party of Korea on October 10, 2015 in Pyongyang, North Korea. (Photo by Liu Xingzhe/ChinaFotoPress via Getty Images)

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να προετοιμάζει την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ακόμα και σε μια εβδομάδα από σήμερα, Πέμπτη, ανέφερε το ειδησειογραφικό πρακτορείο της Ιαπωνίας Κυόντο νωρίς σήμερα, αναφερόμενο σε Ιάπωνα αξιωματούχο που κράτησε την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε σημάδια πιθανής εκτόξευσης βάσει αναλύσεων από δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν την περιοχή δοκιμών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι, τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες συμπίπτουν με συζητήσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για νέες κυρώσεις στη χώρα μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που έφερε σε πέρας στις 6 Ιανουαρίου. Παλαιότερες κυρώσεις για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να ισχύουν.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς έγινε στη χώρα στο τέλος του 2012, μέρος ενός προγράμματος που ειδικοί πιστεύουν ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Θεωρείται επίσης ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να σμικρύνει πυρηνικές κεφαλές για να μπορέσουν να τοποθετηθούν σε πυραύλους, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειοποιήσει τη τεχνολογία.

Χθες, Τετάρτη, στο Πεκίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια σημαντική νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις προόδου στο θέμα.

Στις 6 Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα είπε ότι είχε πυροδοτήσει μια βόμβα υδρογόνου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις καθώς και ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την τεχνική ικανότητα της χώρας να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)