ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/01/2016 06:32 EET | Updated 30/01/2016 11:09 EET

Νέα τραγωδία: Τουλάχιστον 33 μετανάστες νεκροί ανοικτά των τουρκικών ακτών

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 33 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα Σάββατο ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανετράπη.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

Το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου "σχέδιο δράσης" που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τα δίκτυα των διακινητών.

Ωστόσο η Ρώμη μπλοκάρει τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προβλέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα προβλέπεται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ιταλία θέλει επίσης να έχει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί από την Άγκυρα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ιταλία και δήλωσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Φεβρουάριο.

«Τα 3 δισεκ. ευρώ θα φτάσουν στην Τουρκία πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου», είπε ο υπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.