ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2016 12:51 EET | Updated 31/01/2016 12:52 EET

Συριακή αντιπροσωπεία: Δεν θα αποδεχτούμε κανέναν όρο της αντιπολίτευσης στη Γενεύη

FABRICE COFFRINI via Getty Images
Syrian ambassador to UN and head of the government delegation Bashar al-Jaafari (Far R) faces Syria UN envoy Staffan de Mistura (Far L) at the opening of Syrian peace talks at the United Nations (UN) Offices in Geneva on January 29, 2016.The main opposition umbrella body, the High Negotiations Committee, remained absent however with the group refusing to attend for now and holding a fourth day of talks in Saudi Arabia. UN-mediated peace talks aimed at ending Syria's conflict kicked off on Januar

O επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δαμασκού κατηγόρησε σήμερα, Κυριακή 31 Ιανουαρίου, τη συριακή αντιπολίτευση ότι δεν είναι «σοβαρή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί κανέναν όρο κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η λύση στην συριακή κρίση δε μπορεί επιτευχθεί χωρίς να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις κι όλοι θα εργαστούν» στο πλαίσιο αυτών, επισήμανε ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο οποίος έκανε δηλώσεις για πρώτη φορά μετά την άφιξή του στη Γενεύη την Παρασκευή.

Οι συνομιλίες «έπρεπε να ξεκινήσουν την 25η Ιανουαρίου. Βρισκόμαστε ήδη στην 31η Ιανουαρίου. Δεν ξεκινήσαμε εγκαίρως διότι η αντιπολίτευση καθυστέρησε. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι σοβαροί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης εμφανιζόταν διστακτική εδώ και πολλές ημέρες προτού τελικά μεταβεί στην Ελβετία, ενώ ζήτησε εγγυήσεις για πρωτοβουλίες σε ανθρωπιστικό επίπεδο προτού εισέλθει στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν θα αποδεχθούμε καμία προϋπόθεση» απάντησε ο Σύρος πρεσβευτής, τονίζοντας από την άλλη ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να «βάλει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα».

Ο αλ Τζααφάρι κατήγγειλε «ξένες παρεμβάσεις» στη συριακή κρίση κι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να πολεμήσει τους τρομοκράτες και να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου».

«Ο συριακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρομοκράτες. Αυστραλούς, Ουζμπέκους, Τσετσένους. Καταφθάνουν κατά χιλιάδες από ολόκληρο τον κόσμο, εισβάλουν από τα σύνορά μας και γίνονται «μια μετριοπαθής αντιπολίτευση». Να μη μου λέτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον συριακό λαό» συνέχισε.

«Δεν μιλάμε σε τρομοκράτες» επανέλαβε ο Τζααφάρι προσποιούμενος ότι απαντά σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται αξιωματιούχοι ένοπλων συριακών οργανώσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τους τζιχαντιστές.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post