ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/02/2016 16:11 EET | Updated 25/02/2016 11:37 EET

Νέα στοιχεία φωτιά για το κύκλωμα που εκβίαζε πολιτικούς και φορείς με δημοσιεύματα

Sooc

Στοιχεία φωτιά για τη δράση του κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται εκδόθηκε και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι φέρονται ότι, είχαν στόχο εκβιασμού τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Ιωάννη Μπενίση, αποκαλύπτονται από την καταγραφή τηλεφωνικών τους συνομιλιών, που αποτελούν το υλικό της δικογραφίας, στο οποίο στηρίχτηκε η ποινική δίωξη εναντίον τους, που άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας κ. Γκύζης.

Κατηγορούμενοι είναι εκδότης εφημερίδας, υπεύθυνος τύπου ΔΕΚΟ, αλλά και Τράπεζας, όπως και ο δημοσιογράφος εταιρείας, που εκδίδει ηλεκτρονική εφημερίδα και free press οι οποίοι απολογούνται την Παρασκευή στην 20η ανακρίτρια.

Σύμφωνα με την κατηγορία φέρονται ότι, αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που προσπάθησε να εκβιάσει την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΟ για ευνοϊκά η μη ευνοΪκά δημοσιεύματα.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για: ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση  με σκοπό το οικονομικό όφελος,  εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία, ενώ στον εκδότη ασκήθηκε επιπλέον ποινική δίωξη  για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προκύπτει από τις νόμιμα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές τους συνομιλίες, βραδυνές ώρες της 4 Φεβρουαρίου 2016, εκ των κατηγορουμένων, φέρεται ότι απαίτησε από την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ να δώσει χρήματα στον εκδότη της εφημερίδας γιά να μη γράψει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ, και την απείλησε λέγοντας της χαρακτηριστικά: «Πρόσεχε, ξέρουν στη Νέα Δημοκρατία ότι, πας σε ακριβό κομμωτήριο και ότι ντύνεσαι ακριβά, θα γίνεις θύμα bulling».

Επίσης οι κατηγορούμενοι πρότειναν, να συνεργαστούν οι τρεις τους στον τομέα της διαφήμισης γιά την προβολή της ATTICA BANK και την Ε.Υ.Δ.Α.Π., με τέσσερις ιστοσελίδες, γιά τις οποίες θα αμείβονταν με 20.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα μοιράζονταν τα χρήματα.

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι, στις 8.2, 2016 σε νέα συνάντηση τους, ένας κατηγορούμενος προειδοποίησε την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ότι, “έπρεπε να είναι προσεχτική, γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη Νέα Δημοκρατία και από διάφορους μιντιακούς κύκλους, καθώς διαδίδουν ότι, χρηματίζεται από διαφημίσεις εξαιτίας της θέσης της στην Ε.Υ.Δ.Α.Π., ενώ απείλησε το παιδί της, λέγοντας της χαρακτηριστικά: “Έχεις ένα παιδί. Να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου”, ενώ απαίτησε να δώσει χρήματα στον εκδότη, γιά να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Ακολούθησαν άλλες συναντήσεις, όπου με αφορμή αρνητικό δημοσίευμα για τις Ε.Υ.Δ.Α.Π και ΑTTIKA BANK, ο κατηγορούμενος απαίτησε εκβιαστικά από την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ 10.000 ευρώ, για λογαριασμό άλλου κατηγορούμενου και 10.000 ευρώ για λογαριασμό του εκδότη.

Μετά από τα παραπάνω, στις 12.2.2016, ξεκίνησε η παρακολούθηση και η καταγραφή των συνομιλιών των μελών του κυκλώματος, στην καφετέρια BREEZE στη Μαρίνα Φλοίσου, στο Παλαιό Φάληρο, όπου η συνάντηση τους βιντεοσκοπήθηκε και καταγράφηκε με τεχνικά μέσα από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία, που προέκυψαν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ο ένας κατηγορούμενος ανέφερε ότι, “αυτός και οι “φίλοι” του έχουν φτιάξει μία “Ομάδα”, η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά Μέσα, αφενός υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θα εκβιάζει η Ομάδα τους λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όταν θέλουμε να γαμ... θα λες: Αυτόν θέλει να τον γαμ... μέσα από την κυβέρνηση”, ενώ ως “όπλο” της “Ομάδας” εμφανίζεται ο εκδότης, ο οποίος μέσω της εφημερίδας του και τις δύο ιστοσελίδες του θα δημοσιεύει θετικά ή αρνητικά σχόλια, τόσο για την εταιρία ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, λόγω της επικείμενης νομοθεσίας με τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και με την κυβέρνηση γενικότερα.

Οπως αναφέρεται σε άλλο σημείο, η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ παρόλο που δεν είχε να κρύψει κάτι μεμπτό, τρομοκρατήθηκε από την επίδειξη δύναμης του κατηγορούμενου, ο οποίος της ανέφερε ότι αυτός και ο Φράγκου μπορούν να την προστατέψουν αρκεί να μεσολαβήσει προς την ΕΥΔΑΠ για τη χορήγηση διαφημιστικών χρημάτων σε διάφορα sites και εφημερίδες επιλογής τους.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε στην υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας ότι, από τη “συνεργασία” τους θα αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση περίπου 500.000 με 550.000 ευρώ.

Ειδικότερα ανέφερε ότι, ανά μήνα θα εισέπρατταν 20.000 από την ΕΥΔΑΠ, 80.000 από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ. ΠΕ), 80.000 από τη ΔΕΗ, 100.000 από την Εθνική Τράπεζα και διάφορα ποσά από άλλες εταιρίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “ θα καθαρίζουμε το μήνα (από ΕΥΔΑΠ) είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ, τι δίνουμε; Όχι είκοσι. Ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα ένα κατοστάρικο. Είναι πολλά λεφτά.. Πεντακόσια με πεντακόσια πενήντα στο χέρι”.

Επιπλέον της ανέφερε ότι, χειρίζεται κάποια site όπως θέλει να ανεβοκατεβάζει άρθρα κατά το δοκούν..”