ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 12:48 EET | Updated 23/02/2016 12:48 EET

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατά των περιορισμών στα σύνορα Αυστρίας και Σλοβενίας

ASSOCIATED PRESS
Migrants and refugees wait for a bus after their arrival with a ferry from the Greek island of Lesbos at the Athens' port of Piraeus, on Thursday, Oct. 8, 2015. The U.N. refugee agency UNHCR estimates 396,500 people have entered Greece via the Mediterranean this year with seventy percent of them are from war-torn Syria. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Ανησυχία για τον συνωστισμό των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Το UNHCR εκφράζει την ανησυχία του για τους πρόσφατους περιορισμούς στα σύνορα που υιοθέτησε η Αυστρία και η Σλοβενία, τονίζοντας ότι σε πολλά σημεία των συνόρων επικρατεί χάος, πιέζοντας κυρίως την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες υποδοχής μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Επιπλέον το UNHCR τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Αυστρία και η Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο τη νομοθεσία της ΕΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια συνολική και συντονισμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι στις 18 Φεβρουαρίου οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας συμφώνησαν με τις αρχές της ΠΓΔΜ να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με την Ελλάδα και να λάβουν σειρά πρόσθετων μέτρων για να διαχειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με το UNHCR, αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την προστασία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, την αυξημένη πιθανότητα παράνομων επαναπροωθήσεων και την έκθεση των ανθρώπων αυτών στο κρύο και στον κίνδυνο της βίας και της εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων και των διακινητών.

Συνεχίζοντας, το UNHCR κάνει λόγο για αλυσιδωτές συνέπειες, ντόμινο που προκαλούν οι ημερήσιοι περιορισμοί που έβαλαν η Αυστρία και η Σλοβενία και η κοινή αποδοχή τους από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, οδηγώντας σε συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Καταλήγοντας, το UNHCR καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να προσεγγίσουν τη σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μια συνολική και συντονισμένη στρατηγική που θα βασίζεται στον επιμερισμό ευθύνης, στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)