ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/03/2016 14:33 EET | Updated 07/03/2016 14:33 EET

Λαγκάρντ για έξοδο Κύπρου από το Μνημόνιο: Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της οικονομίας της

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS via Getty Images
IMF Managing Director Christine Lagarde smiles during a press conference at the International Monetary Fund (IMF) in Washington, DC, on February 19, 2016.Lagarde, who battled financial fires across Europe as managing director of the International Monetary Fund, was officially named to a second five-year term. / AFP / Andrew Caballero-Reynolds (Photo credit should read ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/Getty Images)

Την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής επιβεβαίωσε σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνεχάρη το λαό αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή της, η Κύπρος πέτυχε μια εντυπωσιακή εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, ενώ επισημαίνει πως «η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία».

Ωστόσο η «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ υπογραμμίζει στις δήλωσή της πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, « ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση της κ. Λαγκάρντ:

«Έχω λάβει μια επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κύριο Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία μου κοινοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης του να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, αρχής γενομένης από τις 7 Μαρτίου 2016. Η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού του ΔΝΤ είχε διάρκεια 36 μηνών και έληγε στις 14 Μαΐου 2016.    

Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών.

Με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της Κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Υπενθυμίζεται ότι την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου με ανάρτησή του στο twitter.

«Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Sponsored Post