ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2016 06:48 EET | Updated 10/03/2016 09:51 EET

Η Τουρκία δεν δέχεται επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - JANUARY 25: Turkey's EU Minister Volkan Bozkir holds a press conference at the end of the Turkey - European Union (EU) ministerial political dialogue meeting in Ankara palace in Ankara, Turkey on January 25, 2016. (Photo by Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ υποσχέθηκε 6 δισ. ευρώ βοήθεια προς την Τουρκία για την αρωγή των προσφύγων από τη Συρία.

Η Σύνοδος Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα παρά σε έναν οδικό χάρτη που θα επανασυζητηθεί στη νέα Σύνοδο για το προσφυγικό στις 17 και 19 Μαρτίου, ενώ την Τρίτη στην Σμύρνη ο επικαιροποιήθηκε η ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών.