Τάνγκο και διπλωματία. Οι χοροί του Ομπάμα στην Αργεντινή την ώρα που οι Βρυξέλλες φλέγονταν

Τάνγκο και διπλωματία. Οι χοροί του Ομπάμα στην Αργεντινή την ώρα που οι Βρυξέλλες φλέγονταν
President Barack Obama with does the tango with a dancer during the State Dinner at the Centro Cultural Kirchner, Wednesday, March 23, 2016, in Buenos Aires, Argentina. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
President Barack Obama with does the tango with a dancer during the State Dinner at the Centro Cultural Kirchner, Wednesday, March 23, 2016, in Buenos Aires, Argentina. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
ASSOCIATED PRESS

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες όπου μεταξύ των τραυματικών είναι και Αμερικανοί πολίτες, ο ίδιος παρέμεινε στην Αργεντινή όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη και όπως φάνηκε διασκέδασε για τα καλά χορεύοντας τάγκο και πίνοντας σαμπάνια.

Ο Ομπάμα εξήρε τον νέο, κεντροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, παρουσιάζοντάς τον ως παράδειγμα για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, επαινώντας τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αργεντίνικης οικονομίας.

Κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αργεντινή, η οποία σηματοδοτεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από χρόνια εντάσεων, ο Ομπάμα έκρινε πως το Μπουένος Άιρες υπό τον Μάκρι προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

Όμως ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ διασκέδαζαν στο τραπέζι που τους έκανε ο Μάκρι και χορεύοντας αργεντίνικο τάγκο πίσω στο σπίτι ο Τεντ Κρου αλλά και Ντόναλντ Τραμπ τον καλούσαν να επιστρέψει ο ίδιος αποφάσισε να παραμείνει. Ωστόσο δήλωσε ότι την Παρασκευή θα στείλει τον αντιπρόεδρο Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες για να δείξει την αλληλεγγύη του και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στο λαό του Βελγίου.

Όμως η επίσκεψη Ομπάμα προκαλεί αντιδράσεις στην Αργεντινή καθώς σήμερα Πέμπτη 24 Απριλίου είναι η 40ή επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 24ης Μαρτίου 1976.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο παρελθόν οι ΗΠΑ στην δικτατορία στην Αργεντινή, ο Ομπάμα φάνηκε αμήχανος. Είπε πως αυτή ήταν επιλογή προηγούμενων κυβερνήσεων, σχολιάζοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είχε «στιγμές που δεν ήταν παραγωγικές», αλλά ήταν «αντίθετες» στις αξίες «που πιστεύω πως οι ΗΠΑ πρέπει να αντιπροσωπεύουν». Ενέταξε την ιστορία των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου, είπε πάντως ότι «δεν φειδόμαστε αυτοκριτικής», και πρόσθεσε «προτιμώ τη δημοκρατία από τη δικτατορία».

Μάλιστα πριν από την επίσκεψη είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία του αμερικανικού στρατού και της CIA για τη στρατιωτική χούντα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Το Βατικανό, ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σχεδιάζει να πράξει το ίδιο το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο η επίσκεψη του Ομπάμα στη λατινοαμερικανική χώρα φαίνεται πως ήδη απέδωσε καρπούς καθώς το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εκτίμησ λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, εταιρείες των ΗΠΑ θα επενδύσουν πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή. Ανάμεσά τους είναι οι General Motors Co, Dow Chemical Co, AES Corp και Ford Motor Co.

Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει στη συνέντευξη Τύπου απόδειξη της νέας «εμπιστοσύνης» στην Αργεντινή το γεγονός πως πολλές ξένες εταιρείες «ανακοινώνουν νέες επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων» και εκτίμησε πως αυτό θα επιτρέψουν στην τρίτη σε μέγεθος λατινοαμερικάνικη οικονομία να επανέλθει στην ανάπτυξη έπειτα από δύο χρόνια στασιμότητας.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα διάφορες διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, το εμπόριο, τις επενδύσεις κ.λπ.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή