SpaceX: Επιτυχημένη προσνήωση πυραύλου σε ρομποτική πλατφόρμα στον Ατλαντικό, μετά από πτήση στο Διάστημα

SpaceX: Επιτυχημένη προσνήωση πυραύλου σε ρομποτική πλατφόρμα στον Ατλαντικό, μετά από πτήση στο Διάστημα

Πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύτηκε από την Φλόριντα με φορτίο της NASA και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή και επέστρεψε μετά την ολοκλήρωσή του στη Γη, όπου προσνηώθηκε σε μη επανδρωμένη πλατφόρμα στον ωκεανό μετά από λίγα λεπτά, σε ένα επίτευγμα- ορόσημο για τη φιλόδοξη ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.

Σκοπός της SpaceX, όπως και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, είναι η ανάπτυξη φθηνών, επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 22.43 (ώρα Ελλάδας) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των πτήσεων ανεφοδιασμού από την SpaceX για τη NASA, μετά από ατύχημα τον Ιούνιο του 2015 που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του πυραύλου και του φορτίου του.

Όπως αναφέρει το Reuters, σχεδόν 2,5 λεπτά μετά την εκτόξευση της Παρασκευής, το βασικό τμήμα του δύο επιπέδων πυραύλου αποκολλήθηκε, έστριψε και κατευθύνθηκε σε πλατφόρμα προσνήωσης στον Ατλαντικό, 300 χλμ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην οποία και προσνηώθηκε μετά από οκτώ λεπτά. Σημειώνεται πως σε προηγούμενες προσπάθειες ο πύραυλος είχε μπορέσει να επιστρέψει στην πλατφόρμα, αλλά δεν είχε καταφέρει να σταθεροποιηθεί στα «πόδια» του. Σημειώνεται ωστόσο πως η SpaceX είχε καταφέρει να προσγειώσει πύραυλο μετά από αποστολή, αλλά σε βάση στο έδαφος, τον Δεκέμβριο, μετά από αποστολή.

«Ο πύραυλος προσνηώθηκε αντί να ανοίξει τρύπα στο σκάφος ή να γείρει και να πέσει. Χαιρόμαστε πολύ για αυτό» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX.

Tα συγχαρητήριά του έδωσε και ο πρόεδρος Ομπάμα, μέσω του Twitter.

Δημοφιλή