ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 15:17 EEST | Updated 06/05/2016 15:51 EEST

Ο Kim Jong-un επιστρατεύει την αδερφή του: Ποια είναι η Kim Yo-jong που αναμένεται να αναλάβει υπουργείο

ASSOCIATED PRESS
People watch a TV news program showing Kim Yo Jong, North Korean leader Kim Jong Un's younger sister, at Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Thursday, Nov. 27, 2014. North Korea has revealed that Kim is a senior official in the ruling Workers' Party, strengthening analysts' views that she is an increasingly important part of the family dynasty that runs the country. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Την ώρα που όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στη Βόρεια Κορέα όπου διεξάγεται μετά από 36 χρόνια το 7ο Συνέδριο του Κόμματος των Εργατών, εμφανίζεται στο προσκήνιο η μικρή αδελφή του ηγέτη Kim Yo-jong. 

Όπως αναφέρει το BBC το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας,  δεν αποκλείεται η αδερφή του Kim να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην πυρήνα της ηγεσίας της χώρας με την ανάληψη ενός υπουργείου. 

Η κίνηση αυτή από πολλούς θεωρείται μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου από τον Kim Jong-un που θέλει να παγιώσει την εξουσία στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Kim Jong-Yo είναι η μικρότερη κόρη του πρώην ηγέτης Kim Jong-il. Γεννημένη το 1987, λέγεται ότι έχει στενή σχέση με τον αδελφό της Kim Jong ο οποίος είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερός της. Οι δυο τους έμεναν και σπούδαζαν μαζί στη Βέρνη της Ελβετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι παντρεμένη με τον γιο του Choe Ryong-hae, ισχυρό γραμματέα του κόμματος.

Με τι ασχολείται;

Η βασική εργασία της Yo-jong ήταν να προστατεύει την δημόσια εικόνα του αδελφού της, λαμβάνοντας έναν βασικό ρόλο στο τμήμα προπαγάνδας του κόμματος το 2014. Φέρεται να διαχειρίστηκε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, συμπεριλαμβανομένων και των επισκέψεων που πραγματοποιούσε ο ηγέτης αλλά παράλληλα παρείχε σ' αυτόν και συμβουλές. 

Οι εμφανίσεις της είναι περιορισμένες τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή στην κηδεία του πατέρα της το 2011, αλλά και στην εκλογική νίκη του αδερφού της το 2014. Τον περασμένο Οκτώβριο φήμες την έφεραν να είχε απομακρυνθεί από το τμήμα προπαγάνδας αυτό με εντολή του αδελφού της λόγω μη ικανοποιητικής απόδοσης. 

Η Kim Jong-il περιγράφεται ως κοπέλα με μια γλυκεία και καλοσυνάτη διάθεση, αλλά και με χαρακτηριστικά αγοροκόριτσου, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της σχολής της στο BBC.

Τα χρόνια της φοίτησή της ήταν υπερπροστατευμένη με φύλακες και φρουρούς, ενώ ακόμη και μια φορά που έπασχε από απλό κρυολόγημα, μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.