Γιατί πέφτουν τα αεροπλάνα; Οι πέντε πιο συχνοί λόγοι σύμφωνα με τους ειδικούς

Γιατί πέφτουν τα αεροπλάνα; Οι πέντε πιο συχνοί λόγοι σύμφωνα με τους ειδικούς
Plane Crash And Wreckage At Merrill Pass During Summer In Alaska, Hdr Image
Plane Crash And Wreckage At Merrill Pass During Summer In Alaska, Hdr Image
Michael Criss / Design Pics via Getty Images

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα αεροπορικά δυστυχήματα τα οποία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη παγκοσμίως και βύθισαν στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Γιατί όμως πέφτουν αεροπλάνα; Τι είναι αυτό που ευθύνεται;

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, ο Simon Ashley Bennett είναι διευθυντής στη Μονάδα Ασφαλείας στο πανεπιστήμιο του Λέστερ. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μία τρομοκρατική ενέργεια είναι και η πιο πιθανή αιτία για την πτώση ενός αεροπλάνου, εντούτοις η αλήθεια είναι διαφορετική. Το σαμποτάζ είναι υπεύθυνο για ένα στα δέκα αεροπορικά δυστυχήματα που συμβαίνουν.

Ο ίδιος έχει εξηγήσει κατά το παρελθόν τους πέντε κυριότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να πέσει ένα αεροπλάνο. Κατά τον Bennett αυτοί είναι:

1) Λάθος του πιλότου

Τα αεροσκάφη πλέον, είναι πιο ασφαλή σε σχέση με το παρελθόν. Με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το ποσοστό των ατυχημάτων που προκαλούνται από λάθος του πιλότου και να ανέρχεται πλέον σε 50%.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι βλάβες του αεροσκάφους σε ποσοστό 20%, η κακοκαιρία σε ποσοστό 10%, ενώ σε ένα ποσοστό 10% προκαλούνται από δολιοφθορά. Το υπόλοιπο ποσοστό ευθύνεται, κατά τον Bennett σε ανθρώπινα λάθη των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι διεκπεραιωτές, φορτωτές, μηχανικοί συντήρησης κτλ.

2) Μηχανική βλάβη

Περίπου το 20% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε αεροσκάφη, οφείλονται σε βλάβες του εξοπλισμού τους. Σύμφωνα με την Daily Mail, παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη είναι σήμερα πιο αξιόπιστα από ότι παλιότερα, εντούτοις εξακολουθούν να συμβαίνουν περιστασιακά ατυχήματα.

3) Οι κακές καιρικές συνθήκες

Οι κακές καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ένας παράγοντας ατυχήματος ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% των ατυχημάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το παρελθόν η τεχνολογία έχει προοδεύσει, παρόλα αυτά κάποιες φορές τα στοιχεία της φύσης είναι ανίκητα.

4) Σαμποτάζ

Μία ακόμη αιτία για την πτώση ενός αεροσκάφους μπορεί να είναι και το σαμποτάζ ή αλλιώς η δολιοφθορά σε κάποιο ατύχημα. Ωστόσο το ποσοστό τους είναι σχετικά μικρό και ανέρχεται στο 10% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

5) Άλλες μορφές ανθρώπινου λάθους

Κάποια άλλα ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν και εξαιτίας ανθρωπίνων λαθών που μπορεί να κάνουν άλλοι εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι διεκπεραιωτές, οι μηχανικοί συντήρησης κτλ.

Δημοφιλή