Πέθανε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Gagarin 205

Πέθανε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Gagarin 205
google

Πέθανε σήμερα (7/6), σε ηλικία 49 ετών ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του θρυλικού, πλέον, συναυλιακού χώρου Gagarin 205 στη Λιοσίων.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 1966. Ήταν γιος του σατιρικού καλλιτέχνη Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και της Χαρίκλειας Μακρή. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου στο διάστημα 1990-1992.

Η πρώτη μικρού μήκους ταινία ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Momus: Amongst Women Only» ενώ η πτυχιακή του ταινία «Dogs Licking My Heart» (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993 και έπειτα προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1993, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες. Ακόμη σκηνοθέτησε και μια ταινία μικρού μήκους από την συναυλία των Τρυπών στο club Marquee του Λονδίνου.

Το 1995 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ράδιο Μόσχα» με τους Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστα Γκουσγκούνη, Απόστολο Σουγκλάκο και τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Η ταινία προβλήθηκε στο Πληροφοριακό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αργότερα βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ, ενώ ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

Το 1998 γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 το ντοκιμαντέρ «No Tears» για το συγκρότημα Tuxedomoon, με αφορμή την επετειακή συναυλία τους για τα δέκα τους χρόνια στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης συνεργάστηκε επίσης με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας «Μαύρο Γάλα». Η ταινία ολοκληρώθηκε στα 1999. Πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, Άννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες μετά από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Ακόμη, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή «Αισθηματική Αγωγή» μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 FM.

Το 2002 ίδρυσε τον συναυλιακό χώρο Gagarin 205, στην οδό Λιοσίων, ο οποίος έμελλε να φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα και πλέον ιστορικά live στην (μουσική) ιστορία της Αθήνας.Το 2009 παραχώρησε την διαχείριση στον κινηματογραφικό παραγωγό και επιχειρηματία Λάμπρο Τριφύλλη και ο ίδιος παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής.

Επίσης, ο Τριανταφυλλίδης ήταν ο δημιουργός και σκηνοθέτης μιας από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, τη σειρά «Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού», η οποία προβλήθηκε μέσω της ΝΕΡΙΤ και κατέγραφε την αστική ζωή στην Αθήνα και τους ανθρώπους της.

Τελευταία του ταινία ήταν οι «Αισθηματίες», ένα φιλμ νουάρ, που έκανε πρεμιέρα στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας τον Ιούνιο 2014 και προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες την ίδια χρονιά.

Δημοφιλή