ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2016 14:38 EEST | Updated 01/07/2016 14:38 EEST

Γαλλία: Παραπομπή της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη ζητεί η εισαγγελία στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί

Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund (IMF), gestures as she speaks during a panel session at the Hofburg Palace in Vienna, Austria, on Friday, June 17, 2016. Lagarde warned the U.K. of the risks of leaving the European Union and said there was a clear economic argument for remaining part of the bloc. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg via Getty Images

Η εισαγγελία συνέστησε την Παρασκευή να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γαλλία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την κατηγορία της αμέλειας σε μια διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας.

Αν το Εφετείο ακολουθήσει τη σύσταση αυτή στην απόφασή του που αναμένεται στις 22 Ιουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε να καταφύγει σε μια ιδιωτική διαιτησία.

Η δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε χθες (Πέμπτη) από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης αυτής, έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Οι δικηγόροι της Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούν πως η απόφαση του CJR είναι πρόωρη καθώς, όπως επισημαίνουν, ουδείς μπορεί να κατηγορηθεί για αμέλεια όσο δεν έχουν εκδοθεί καταδίκες για την ίδια την κατάχρηση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Sponsoed Post