Αμερικανικές προειδοποιήσεις προς Κούρδους και Τουρκία

Αμερικανικές προειδοποιήσεις προς Κούρδους και Τουρκία
Turkish military move inside Syria near the Turkish border town of Karkamis, Turkey, Friday, Aug. 26, 2016. Turkey's state-run Anadolu news agency said late Thursday Turkish artillery have shelled a group of Syrian Kurdish militia fighters in he north of the town of Mambij after they allegedly ignored warnings to retreat. (Ismail Coskun, IHA via AP)
Turkish military move inside Syria near the Turkish border town of Karkamis, Turkey, Friday, Aug. 26, 2016. Turkey's state-run Anadolu news agency said late Thursday Turkish artillery have shelled a group of Syrian Kurdish militia fighters in he north of the town of Mambij after they allegedly ignored warnings to retreat. (Ismail Coskun, IHA via AP)
ASSOCIATED PRESS

Υπό εξέταση είναι αναφορές περί αεροπορικών πληγμάτων και συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών δυνάμεων, κάποιων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης και μονάδων των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) νότιας της Τζαραμπλούς στη Συρία, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι συγκρούσεις, σε περιοχές όπου το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) δεν δραστηριοποιείται, είναι «απαράδεκτες» και λόγος για βαθιά ανησυχία.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτές τις δραστηριότητες, δεν υπήρξε συντονισμός με αμερικανικές δυνάμεις και δεν τις υποστηρίζουμε» ανέφερε το Πεντάγωνο, όπως έγραψε στο Twitter ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS. «Καλούμε όλες τις ένοπλες πλευρές να σταματήσουν, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποκλιμάκωση και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας» αναφέρεται σε άλλο tweet.

Οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, καλώντας την Τουρκία και τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Tο Πεντάγωνο αναφέρει επίσης πως οι ΗΠΑ επανέλαβαν το αίτημα η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη και αντιλαμβάνονται πως η κίνηση αυτή έχει «σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί». Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να μην στοχοθετεί Κούρδους μαχητές που αποτελούν μέρος των Σύρων ανταρτών.

Επίσης, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως «περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούμε».

Οι μάχες επικεντρώνονται νότια της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, που κατελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τους μαχητές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν μπήκε σε πόλεμο με την εισβολή της στη βόρεια Συρία και πως δεν έχει την πρόθεση να γίνει μια μόνιμη δύναμη εκεί.

«Η Τουρκία δεν είναι μια κατοχική χώρα. Η Τουρκία δεν μπαίνει σε πόλεμο», δήλωσε ο Κουρτουλμούς προς δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Δαμασκού, γνώριζε για την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Η Ρωσία τους ενημέρωσε, είμαστε σίγουροι γι' αυτό», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Άγκυρα στην εισβολή της στη βόρεια Συρία.

Ο Κουρτουλμούς δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εμποδίσει τον σχηματισμό ενός κουρδικού διαδρόμου.

«Ο στόχος της επιχείρησης είναι να καθαριστεί η περιοχή από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να εμποδιστεί το PYD και η YPG να δημιουργήσουν έναν διάδρομο από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη» ο οποίος «θα διαιρούσε τη Συρία», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον Κούρδων ανταρτών (τους οποίους η κυβέρνηση της γείτονος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»), ωστόσο η κουρδική YPG σημειώνει πως η Τουρκία επιδιώκει την κατάληψη συριακού εδάφους.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πως ουδείς έχει το δικαίωμα να πει στην Τουρκία εναντίον ποιας τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να πολεμήσει.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει εναντίον ποιας τρομοκρατικής οργάνωσης μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα την 4η και 5η Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή