13 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία με εντολή Κομισιόν

13 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία με εντολή Κομισιόν
Workers prepare for the opening of an Apple store in Hangzhou, Zhejiang province, January 23, 2015. REUTERS/Chance Chan/File Photo
Workers prepare for the opening of an Apple store in Hangzhou, Zhejiang province, January 23, 2015. REUTERS/Chance Chan/File Photo
Chance Chan / Reuters

Η Apple θα πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Κομισιόν έκρινε ότι οι συμφωνίες μεταξύ της πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας και των ιρλανδικών φορολογικών αρχών τα τελευταία τρία χρόνια συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.

Οι συμφωνίες, σύμφωνα με τις έρευνες της Επιτροπής, επέτρεπαν στην αμερικανική εταιρεία να πληρώνει πολύ μικρούς φόρους για τα έσοδα από τις πωλήσεις που έκανε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 με εντολή της Κομισιόν.

Αντίδραση από Δουβλίνο και Apple

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

, ανακοινώθηκε από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

"Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή", ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. "Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών".

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

«Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Η απόφαση της ΕΕ για τους φόρους της Apple μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

"Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες", προστίθεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε σήμερα πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ένα ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ.

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε αμέσως ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Το ίδιο έκανε η Apple, η οποία κατήγγειλε μια απόφαση για την οποία υποστήριξε πως θα έχει "επιζήμια" επίδραση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη.

"Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή", αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

"Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών", διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοφιλή