ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/09/2016 09:43 EEST | Updated 02/09/2016 10:29 EEST

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Eurokinissi

Οξεία κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση όσων τελικά κατάφεραν να εξασφαλίσουν τηλεοπτικές άδειες.

Nέα Δημοκρατία: Η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε ότι στόχο ήταν να φιμώσει τα ΜΜΕ

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, με αφορμή το διαγωνισμό-οπερέτα για τις τηλεοπτικές άδειες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ως «ορισμό της διαπλοκής» το διαγωνισμό της κυβέρνησης και απευθύνει μία σειρά από καίρια ερωτήματα, πετώντας το…γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει κεντρικό ρόλο στο Ε.Σ.Ρ. και πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό αδειών.

Εάν η πρόταση αυτή είχε εφαρμοστεί, σήμερα θα είχαμε περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια, περισσότερα έσοδα. Και, βέβαια, χτύπημα στη διαπλοκή.

Η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της αυθαιρεσίας τόσο με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. όσο και με τον περιορισμό των αδειών στις 4.

Μετά από αυτά, γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει:

- Γιατί κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

- Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν, κλείσιμο που ήδη προανήγγειλε η Κυβέρνηση (δάνεια, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές);

- Πως αισθάνονται τώρα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς, η κυρία Γεροβασίλη και οι άλλοι, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε γνωστά κανάλια μεγάλης τηλεθέασης και θα βρεθούν στο δρόμο πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τις οικογένειές τους;

- Πως τολμούν να μιλούν για νίκη επί της διαπλοκής όταν ο κ. Καμμένος έλεγε ότι «με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι»; Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί ο κ. Καμμένος;

- Και με αφορμή τελικά την περίπτωση του κ. Καλογρίτσα, υπάρχουν καλοί και κακοί εργολάβοι;

Η Νέα Δημοκρατία αγωνίσθηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων – προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Θα τον συνεχίσουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί μόλις τώρα ανακάλυψαν το Ε.Σ.Ρ. και προτείνουν να δοθούν οι υπόλοιπες άδειες - θεματικές και περιφερειακές - υπό την εποπτεία του;

- Τι θα κάνουν εάν ο Νόμος Παππά στον οποίο στηρίχθηκε όλη αυτή η διαδικασία καταπέσει είτε στο Συμβούλιο Επικρατείας, είτε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

- Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του Δικαστηρίου; Μήπως γιατί ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι στη ΔΕΘ, για να καλύψουν τη παταγώδη αποτυχία τους σε ό,τι αφορά την κοινωνία και τους πολίτες;».

ΠΑΣΟΚ: Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του προειδοποιεί ότι οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο, το οποίο θα έχει συνέπειες στην πολυφωνία της ενημέρωσης. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Όλοι είχαμε προτείνει, "να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο".

Όμως η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές.

1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής.

Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα 2 σημαίνει:

Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς.

Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου Υπουργού-Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου Υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί "Πύρρειος" νίκη.

3ον Το «μαύρο» σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στην εποχή της «ντεμέκ-Αριστεράς», αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα "γερά πορτοφόλια"».

Το Ποτάμι: Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας

Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «τηλεοπτική λοταρία που απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ)», σχολίασε το Ποτάμι για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως «αν η κυβέρνηση είχε “μελετήσει” την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

- Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

- Το Δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

- Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

- Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

- Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

- Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

- Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου)».

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβλήθηκαν κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, απαντά ως εξής: «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».

ΚΚΕ: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός ο διαγωνισμός

«Η "νέα σελίδα" στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τα περί "κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση" και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον».

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα

Περισσότερα προβλήματα δημιούργησε στην τηλεοπτική αγορά η κυβέρνηση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά. Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό. Στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας. Εξάλλου εάν οι άδειες ήταν περισσότερες, βάσει και των προσφορών, το ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του κράτους δεν θα ήταν υψηλότερο;

Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανάλια που κατέθεταν προσφορές εκατομμύριων ευρώ για τις άδειες και πληρούσαν τα κριτήρια επειδή αποφασίστηκε αυθαίρετα να επιβληθεί συγκεκριμένος αριθμός αδειών. Ποιος αποφάσισε ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες επιχειρήσεις; Δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης με τέσσερις άδειες.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παππάς δήλωσε ότι πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν τηλεοπτικοί σταθμοί που θα είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό. Πώς διασφαλίζονται άραγε αυτά από έναν διαγωνισμό που μοναδικό κριτήριο ήταν το χρήμα; Είναι φανερό ότι δεν έχουν διασφαλισθεί.

Μάλιστα τα πολύ υψηλά ποσά που δόθηκαν για τις άδειες δημιουργούν και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα, χωρίς παράλληλα να έχουν μπει συγκεκριμένα κριτήρια-υποχρεώσεις. Οι προϋποθέσεις θα έπρεπε να συμπεριελάμβαναν περισσότερα κριτήρια και όσοι τις πληρούσαν να έπαιρναν άδεια χωρίς αυτές τις εξευτελιστικές πρωτόγνωρες διαδικασίες για οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία θεσμική θωράκιση μέσω ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής του ΕΣΡ για κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός.»

ΛΑΕ: Πρωτοφανής φαρσοκωμωδία η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι ΘΑ εισπράξει 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι βλέπουν να περικόπτονται άγρια οι επικουρικές συντάξεις τους, ενώ συνολικά η ληστεία των συντάξεων στην τετραετία θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, πέρα από τη βροχή των άλλων μέτρων λιτότητας». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με αφορμή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ΛΑΕ εκτιμά ότι έπειτα «από ένα χωρίς προηγούμενο αδιαφανές σίριαλ, κατανεμήθηκαν, μέσα από μια διάτρητη διαδικασία πρωτοφανούς φαρσοκωμωδίας, οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες για την διανομή των οποίων η κυβέρνηση επί της ουσίας “είχε το μαχαίρι και έκοβε το πεπόνι”».Συνεχίζει δε προειδοποιώντας ότι «πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα ποσά για τις τηλεοπτικές άδειες, αν και εφόσον εισπραχθούν τελικά από το κράτος, είναι αδύνατο να αντληθούν στη συνέχεια από τους καναλάρχες ως κέρδη από τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι τα λεφτά των τηλεοπτικών αδειών τελικά θα τα πληρώσει, και θα τα πληρώσει ακριβά, ο ελληνικός λαός και φυσικά η χώρα, με όχημα τη χειραγώγηση της ενημέρωσης».

Επίσης η ΛΑΕ εκτιμά ότι με τις μεθοδεύσεις και τις διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει καμιά βελτίωση του ρόλου της τηλεόρασης. «Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, που θα προκύψει μετά την παρωδία του κυβερνητικού διαγωνισμού, όχι μόνο δεν θα αλλάξει την προηγούμενη τηλεοπτική κατάσταση, η οποία είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή τραγωδία της χώρας αλλά θα αποτελέσει και την συνέχεια της με βαριές συνέπειες για τον ελληνικό λαό», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.