ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2016 04:57 EEST | Updated 12/09/2016 04:57 EEST

Πέθανε η νοσοκόμα από την θρυλική φωτογραφία «V-J Day στην Times Square»

GABRIEL BOUYS via Getty Images
A visitor takes a snapshot of 'VJ Day a Times Square, New York, NY, 1945' by Alfred Eisenstaedt during the 'Life. I grandi fotografi' (Life. The great photographers) exhibition at the auditorium on April 30, 2013 in Rome. The exhibition showing some 150 pictures taken from 1936 when the US magazine Life magazine premiered will be open from May, 1 to August 4, 2013. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY CREDIT OF THE ARTIST, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει την ιστορική φωτογραφία με τον Αμερικανό ναύτη να φιλά στο στόμα μια νοσοκόμα την ημέρα «V-J» (victory over Japan) που σηματοδότησε την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1945 στην πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης από τον Alfred Eisenstaedt και αποτελεί μία από τις πιο εικονικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Guardian, η νοσοκόμα, ονόματι Greta Friedman, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Η γυναίκα πέθανε, όπως αναφέρουν συγγενικά της πρόσωπα, από πνευμονικό οίδημα, ενώ υπέφερε και από άλλες ασθένειες. Να σημειώσουμε ότι η ίδια δεν είχε δεσμό με τον ναύτη που φαίνεται να την φιλά στην φωτογραφία. Ο νεαρός, ονόματι George Mendonsa, φιλούσε τυχαία γυναίκες στο στόμα στα πλαίσια του εορτασμού της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας.

Η Friedman είχε γεννηθεί στην Αυστρία, όμως είχε μετακομίσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η ίδια έφτιαχνε ρούχα για κούκλες, εργαζόταν στο θέατρο και στη συνέχεια έγινε συντηρήτρια βιβλίων. Το... 1981 αποφοίτησε από το Κολέγιο Hood, ίδια χρονιά που τα παιδιά της αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο.