ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2016 17:55 EEST | Updated 01/10/2016 18:47 EEST

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

Leader of Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez leaves speaks during a press statement at the PSOE Headquarters in Madrid on September 30, 2016.Spain's Socialist party Pedro Sanchez was hit by a 'coup' attempt on September 28, 2016 with half of its leadership quitting in a bid to oust leader Pedro Sanchez and unblock the country's political deadlock. / AFP / Gonzalo Arroyo        (Photo credit should read GONZALO ARROYO/AFP/Getty Images)
GONZALO ARROYO via Getty Images
Leader of Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez leaves speaks during a press statement at the PSOE Headquarters in Madrid on September 30, 2016.Spain's Socialist party Pedro Sanchez was hit by a 'coup' attempt on September 28, 2016 with half of its leadership quitting in a bid to oust leader Pedro Sanchez and unblock the country's political deadlock. / AFP / Gonzalo Arroyo (Photo credit should read GONZALO ARROYO/AFP/Getty Images)

Παραιτήθηκε τελικά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί για την στάση του να μπλοκάρει τον Ραχόι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την άρση ενός πολιτικού αδιεξόδου διάρκειας 9 μηνών.

Την παραίτηση επιβεβαίωσε στενός του σύμβουλο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ και ο ίδιος είχε αφήσει νωρίτερα ανοικτό το ενδεχόμενο.

Τα 17 από τα 38 μέλη της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν την Τετάρτη και απαίτησαν ο Σάντσεθ να αποχωρήσει προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, το οποίο διαρκεί εννιά μήνες.

Ο Σάντσεθ εναντιωνόταν στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP)—το οποίο κατέλαβε μεν την πρώτη θέση αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις—κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προκήρυξη νέων εκλογών, τον Δεκέμβριο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις παραιτήσεις, ο 44χρονος Σάντσεθ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αποχή των βουλευτών του κόμματος και ότι θα ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, που πιθανότατα θα κερδίσει ο ίδιος.

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», υπογράμμισε.

Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή να τον απομακρύνουν κι ενώ η ηγεσία του PSOE παρέμενε βαθύτατα διχασμένη.

«Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν… Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου» δήλωσε ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του αφού έχασε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του.

Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

«Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.