Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μεταμορφώνεται σε ολοζώντανη πλατφόρμα δημιουργίας

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μεταμορφώνεται σε ολοζώντανη πλατφόρμα δημιουργίας

Μετά από μια εκτεταμένη περίοδο ριζικής ανακαίνισης και παράλληλων συζητήσεων και σχεδίων για το μέλλον της, η υπέροχη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ανοίγει και πάλι, πιο εντυπωσιακή και δραστήρια από ποτέ.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2016, το ΚΕΠ Κυψέλης στεγάζεται στη νέα Αγορά και η πρόσβαση στο κτίριο για το κοινό, από τη Φωκίωνος Νέγρη, είναι ελεύθερη. Ο δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015 και έχοντας ήδη απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς υποψήφιους συν-διαχειριστές, αξιολόγησε 17 προτάσεις από φορείς και ομάδες της πόλης, και πρόκρινε την πρόταση του Impact Hub Athens προκειμένου να αναλάβει τη νέα λειτουργία της Αγοράς από τον Γενάρη του 2017.

Τώρα, ο κοινόχρηστος χώρος του ιστορικού κτιρίου της Αγοράς μεταμορφώνεται σε πλατφόρμα δημιουργίας, φιλοξενώντας εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, μουσικά και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Η έναρξη των δράσεων θα σηματοδοτηθεί με τα εγκαίνια της πρώτης φωτογραφικής έκθεσης υπό τον τίτλο ΟΝ ELITΕ NOW, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Οι θεματικές των δράσεων θα επικεντρωθούν αρχικά στην Αγορά, την ιστορία της Κυψέλης και την τοπική κοινότητα, με στόχο την επέκτασή τους σε ευρύτερους καλλιτεχνικούς, αστικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, ενώ μια ημέρα κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, ο χώρος θα προσφέρεται ελεύθερα ως βήμα έκφρασης των πολιτών, σε μια δράση υπό τον τίτλο «Το μικρόφωνο στους πολίτες».

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στέλνουν επιπλέον προτάσεις στο info@agorakypselis.gr, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εντός της Αγοράς, Γραφείο Πληροφόρησης όπου το κοινό μπορεί να επισκέπτεται, να ενημερώνεται και να κάνει αίτηση, τόσο για την ημέρα ελεύθερης έκφρασης, όσο και για δράση στον κοινόχρηστο χώρο.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

ΟΝ ELITΕ NOW

Καθημερινά 5-30/11

Ο τίτλος της έκθεσης είναι αφιερωμένος στο θρυλικό φωτογραφικό στούντιο της οδού Θήρας, «Φωτο-Elite» και τον ιδιοκτήτη του, Τάσο Κουτσούκο (κατά κόσμον κύριο Elite). Πρόκειται για μια παρουσίαση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος δουλειάς φωτογράφων που κατοικούν ή έχουν δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Ως νέοι “κύριοι Elite” οι δεκαεπτά συμμετέχοντες φωτογράφοι -προερχόμενοι από διαφορετικές κατηγορίες (μόδα, τέχνη, ρεπορτάζ κλπ) -εκθέτουν ο καθένας τη δική του ματιά, με εικόνες που έχουν τραβήξει τον τελευταίο χρόνο περιπλανώμενοι στη μοναδική αυτή Αθηναϊκή περιοχή. Μια περιοχή που παρά τις πολυάριθμες αλλαγές της ανά τις δεκαετίες καταφέρνει να διατηρεί την “αίγλη” της ή καλύτερα, να ανασυστήσει ένα νέο είδος “αίγλης”, αρκετά διαφορετικό από την εποχή του κύριου Ελίτ αλλά εξίσου σημαντικό για την πορεία της αισθητικής της εφόσον μιλάμε για την ελίτ τώρα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Νύσος Βασιλόπουλος, Ειρήνη Βουρλούμη, Θοδωρής Βρανάς, Πηνελόπη Γερασίμου, Adrianna Glaviano, Αλεξία Λιακουνάκου, Γιώργος Κωνσταντίνος Μαλεκάκης, Νίκος Μαλιάκος, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Erik Mueller, Πέτρος Νικόλτσος, Νεφέλη Παπαιωάννου, Photoharrie, Δάφνη Τόλη, Ζωή Χατζηγιαννάκη και Γιάννης Χατζηασλάνης

Επιμέλεια: Αντωνάκης

Έκθεση φωτογραφίας / Workshop

WHAT IS HOME FOR YOU

Καθημερινά 3-18/12

Tην Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στις 14:00 το μεσημέρι η ψυχολόγος Εύα Παπαστεργίου και οι εικαστικοί Κυριακή Αρκουλή και Αντωνάκης θα στήσουν στο κεντρικό χώρο της Αγοράς ένα workshop φωτογραφίας με τίτλο “what is home for you” (τι είναι σπίτι για σένα). Το εργαστήριο αποτελείται από τρεις φάσεις. Πρόκειται για ένα εισαγωγικό θεωρητικό μάθημα/παρουσίαση κατά τη διάρκεια του οποίου θα μοιραστούν 25 φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης σε κάθε κάτοικο της περιοχής που θα ενδιαφερθεί να πειραματιστεί με το μέσο και να αποτυπώσει το πως αντιλαμβάνεται τον προσωπικό του χώρο. Οι 25 συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα για να δουλέψουν πάνω στο πείραμα. Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 14:00 με 16:00, οι φωτογραφικές μηχανές θα επιστραφούν, τα φιλμ θα εμφανιστούν και μια εικόνα από τον κάθε συμμετέχοντα θα επιλεγεί για την τελική έκθεση. Οι 25 τελικές εικόνες θα τυπωθούν και θα παρουσιαστούν στο κτίριο της Αγοράς το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

Κοινωνική-εκπαιδευτική δράση

ΓΕΦΥΡΕΣ

Κάθε Τρίτη 18:00-20:00

8/11-13/12

Η ομάδα “Γέφυρες” προσφέρει δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες. Λειτουργεί στην Κυψέλη, γειτονιά με πολλούς ξένους κατοίκους και προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη εκμάθησης της γλώσσας, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας και γνωριμίας μαζί τους. Τα μαθήματα βοηθούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να έρθουν σε επαφή, να μάθουν τη γλώσσα και να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Η προσπάθεια ξεκίνησε στη Ανοιχτή Αγορά Κυψέλης το 2007 σαν πρωτοβουλία με τον τίτλο “Ανοιχτό σχολείο της Αγοράς”. Μέλη της συνεχίζουν ως σήμερα τα μαθήματα, πάντα δωρεάν και πάντα εμπλουτισμένα με περιηγήσεις, γεύματα γνωριμίας, εκδηλώσεις κλπ, ως Γέφυρες. Φέτος θα συνεργαστούμε με το Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία και θα κάνουμε μαθήματα στο 27ο και στο 48ο σχολεία της Κυψέλης.

Διαδραστικές ανταλλαγές βιβλίου - Συζήτηση

BOOKSHARING

Κάθε Πέμπτη 18:00-20:00

10/11-15/12

Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών, που αγαπούν το βιβλίο, την αναζήτηση και τις ιδέες που οδηγούν τον άνθρωπο στο κέντρο του εαυτού του. Βασική τους πεποίθηση ότι όσο και αν οι σελίδες των βιβλίων μας συναρπάζουν,

αν δε μοιραστείς με άλλους ανθρώπους τις ανακαλύψεις και ό,τι θεωρείς άξιο να διαδώσεις, δε βιώνεις πραγματικά αυτό που σου έχει προσφερθεί.

Οι δράσεις:

  • Βραδιές ανταλλαγής βιβλίων και ιδεών, με θεματικά αφιερώματα απ' το χώρο του βιβλίου
  • Συναντήσεις της διαδραστικής ομάδας ανάγνωσης BookLab
  • Σύνδεση με ένα δίκτυο 15 ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα να κάνει ανταλλαγή

Εναλλακτικό εμπόριο - Ανταλλαγή προϊόντων

ACROMARKET

Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή 18:00-20:00

7/11-16/12

Τα μέλη του δικτύου ανταλλακτικής οικονομίας «Acromarket» ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να μάθουμε να ζούμε χωρίς χρήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2013 και έκτοτε συνεχίζεται με πληθώρα ανταλλαγών κάθε μήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διοργανωθεί 3 ημερίδες ανταλλαγής στη Φωκίωνος Νέγρη κατά τη διάρκεια των οποίων πολίτες αντάλλαξαν μεταξύ τους προϊόντα. Σκοπός είναι η καλλιέργεια της νοοτροπίας της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της δημιουργικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ζει με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια.

Ψηφιακό παιχνίδι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 6 εβδομάδων

Ένας διαδραστικός χάρτης στη σελίδα της Κίνησης Δημοτών Κυψέλης. Σκοπός της σελίδας είναι να προβάλει την όμορφη συνοικία της Κυψέλης, του χθες και του σήμερα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Μείνετε συντονισμένοι για τις λεπτομέρειες των δράσεων στο facebook.com/agorakypselis

Δημοφιλή