ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 07:57 EET | Updated 24/11/2016 07:57 EET

Καταιγίδα στην Αυστραλία προκαλεί μαζικές κρίσεις άσθματος. Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένας Ελληνοαυστραλός

visionandimagination.com via Getty Images
Volatile weather after a long dry spell

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την Τρίτη στην Αυστραλία, ανάμεσά τους και ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής, μετά από το ξέσπασμα μιας καταιγίδας που προκάλεσε κρίσεις άσθματος σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα Νοσοκομεία της Μελβούρνης χρειάστηκε να παρέχουν ιατρική βοήθεια σε 8.500 ασθενείς. Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Το φαινόμενο των καταιγίδων που προκαλούν άσθμα (thunderstorm asthma) είναι αρκετά σπάνιο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνο. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι κόκκοι γύρης μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από την βροχή, να διασπαστούν σε μικρότερα μέρη και, χάρη στους δυνατούς ανέμους, να εξαπλωθούν στην ατμόσφαιρα. Ενώ συνήθως οι μεγαλύτεροι κόκκοι γύρης παγιδεύονται στις τρίχες της μύτης και αποβάλλονται δια του φτερνίσματος και του βήχα, οι μικρότεροι μπορούν να εισβάλουν απευθείας στους πνεύμονες, προκαλώντας κρίσεις άσθματος ακόμα και σε μη ασθματικούς.

Το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Βικτώριας ανακοίνωσε πως ήταν θαύμα που δεν έχασαν την ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που χρειάστηκαν άμεση ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι οικογένειες ορισμένων θυμάτων καταγγέλλουν ότι τα ασθενοφόρα έκαναν περισσότερο από 40 λεπτά να παραλάβουν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν την ζωή τους. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο Απόλλων Παπαδόπουλος, ένας 35χρονος Αυστραλός ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται να διεξαχθούν έρευνες για την αποτελεσματικότητα με την οποία τα Νοσοκομεία αντέδρασαν στην συγκεκριμένη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, ενώ δεν είναι γνωστό εάν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.