Συντριβή αεροπλάνου με 81 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, στην Κολομβία

Συντριβή αεροπλάνου με 81 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, στην Κολομβία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
jfarango via Getty Images

Αεροπλάνο με 81 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένης μιας βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας, συνετρίβη στην κεντρική Κολομβία. Σύμφωνα με το ABC News, το αεροσκάφος συνετρίβη καθ'οδόν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Μεντεγίν.

Όπως ανακοινώθηκε μέσω του λογαριασμού στο Twitter του αεροδρομίου, το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Βολιβία. Το τσάρτερ αεροσκάφος μετέφερε μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Chapecoence από τη Βραζιλία, που προορίζεται να παίξει κατά της Atletico Nacional στο πλαίσιο του Copa Sudamerica στο Μεντεγίν.

Οι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου.Σε αυτό επέβαιναν 9 μέλη πληρώματος και 72 επιβάτες. Σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται στους 75- στους έξι είναι οι επιζώντες, εκ των οποίων τέσσερις παίκτες της ομάδας.

Ειδικότερα, τα τηλεοπτικά δίκτυα Globonews και SporTV μετέδωσαν και οι αρχές επιβεβαίωσαν πως διασώθηκαν ο αμυντικός παίκτης Άλαν Λουτσιάνο Ρούσελ, ο τερματοφύλακας Μάρκος Ντανίλο Παντίλια,ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Τζάκσον Ράγκναρ Φόλμαν. Επίσης οι κολομβιανές αρχές ανακοίνωσαν πως ένας έκτος επιζών, ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο.Μεταξύ των διασωθέντων είναι επίσης οι επιβάτες Ραφαέλ Κορέα Γκομπάτο και Σιμένα Σουάρες. Οι πέντε διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία κοντά στον τόπο της συντριβής.

«Επιβεβαιώνεται η διάσωση ενός έκτου επιζώντα, του ποδοσφαιριστή Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, ο οποίος αυτή τη στιγμή μεταφέρεται από τον τόπο της συντριβής. Η πιθανότητα να βρεθουν άλλοι επιζώντες δεν έχει αποκλεισθεί», ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD), η οποία είχε προηγουμένως κάνει λόγο για 76 νεκρούς και πέντε επιζώντες.

Η υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 ανέφερε στο Twitter πως το τελευταίο ίχνος από τη πτήση 2933 ελήφθη όταν βρισκόταν σε ύψος 15.500 ποδών, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον προορισμό της, που βρίσκεται σε ύψος 7.000 ποδών.

Το αεροπλάνο Avro RJ85 κατασκευάζεται από μια εταιρεία που ανήκει πλέον στη βρετανική BAE Systems. Βραζιλιάνικοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έκαναν γνωστό πως μέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν 21 δημοσιογράφοι.

Η οδική πρόσβαση στο σημείο, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Μεντεγίν , δεν είναι δυνατή λόγω «των μετεωρολογικών συνθηκών», σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

«Όπως φαίνεται το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα», δήλωσε στο AFP ο Ελκίν Οσπίνα, δήμαρχος της κοντινής πόλης Λα Σέχα προσθέτοντας ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και τα ιατρικά κέντρα της περιοχής ετοιμάζονται να δεχθούν τους τραυματίες.

Εν τω μεταξύ τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξαν οι αρχές της Βραζιλίας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα της συντριβής.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου αυτή τη θλιβερή στιγμή που η τραγωδία έχει πλήξει δεκάδες βραζιλιάνικες οικογένειες», ανέφερε ο Τεμέρ σε δήλωσή του, προσθέτοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών και η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας εργάζονται για να βοηθησουν τους συγγενείς των θυμάτων.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει τον πόνο των φίλων και των οικογενειών του αθλητισμού και της εθνικής δημοσιογραφίας».

Η βραζιλιάνικη προεδρία ανέφερε εξάλλου στον λογαριασμό της στο Twitter πως «ο πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών».

Δημοφιλή