ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/11/2016 02:29 EET | Updated 30/11/2016 06:52 EET

Επικήδειος Τσίπρα για τον Κάστρο: «Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών και καταπιεσμένων»

Συνδέοντας την ιστορία του ελληνικού και του κουβανικού λαού αποχαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Φιντέλ Κάστρο μιλώντας στην μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του ηγέτη της Κούβας. Ο πρωθυπουργός μίλησε από την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για την παρακαταθήκη που αφήνει ο Κάστρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».

«Όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δεν δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του», είπε ο Αλ. Τσίπρας και υπενθύμισε με νόημα: «ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959». Ο ελληνικός λαός «ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε», επεσήμανε.

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε αρκετές φορές στα ισπανικά στους συγκεντρωμένους. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «hermanos y hermanas» (αδερφοί και αδερφές) και φυσικά έκλεισε την ομιλία του με το εμβληματικό σύνθημα από την επιστολή του Τσε στον Κάστρο: «Hasta la victoria siempre!» («Πάντα μέχρι τη νίκη»).

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα» τον «κομαντάντε Φιντέλ», σημειώνοντας ότι είναι «ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια». «Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», ανέφερε.

Μιλώντας για την κληρονομιά του Κάστρο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν δύο «κληρονομιές»: α) στο λαό της Κούβας και β) στην ανθρωπότητα.

«Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στην «πολύτιμη κληρονομιά» του Φιντέλ σε όλους τους λαούς ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική. Έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».

«Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια».

«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre!».

Photo gallery Τσίπρας Κούβα See Gallery