ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 16:10 EET | Updated 05/12/2016 17:46 EET

Δεν παραιτείται ακόμα ο Ρέντσι. Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με τον Ματαρέλα

NurPhoto via Getty Images
The Prime Minister of Italy Matteo Renzi speaks at Palazzo Chigi admitting his defeat in the referendum vote and promising to resign. December 5, 2016 Rome, Italy. (Photo by Jacopo Landi/NurPhoto via Getty Images)

Δεν ανακοίνωσε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπως αναμενόταν. Η συνάντηση ήταν διήρκεσε μισή ώρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφότου προχώρησε σε ολιγόλεπτες δηλώσεις, αποχώρησε από «την πίσω πόρτα», χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Το κάνω για το αίσθημα ευθύνης και για την αποφυγή μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης», δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν επισημοποίησε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του, έως ότου το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή.

Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία.

Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.