ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2016 13:04 EET | Updated 19/12/2016 13:04 EET

Δανή μαχήτρια που πολεμούσε ενάντια στον ISIS βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης

Facebook

Μία Δανή που μαχόταν στο πλευρό των Κούρδων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία τέθηκε υπό κράτηση στην Κοπεγχάγη καθώς βαρύνεται με την κατηγορία της υποκρισίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η 23χρονη Joanna Palani, η οποία οποία πολεμούσε τόσο στο πλευρό των δυνάμεων των Κούρδων Πεσμεργκά στο Ιράκ όσο και των YPG στη Συρία, ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με την ποινή της φυλάκισης.

Το 2014 η Joanna Palani είχε ταξιδέψει στην Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων τους τζιχαντιστές. Όμως, το 2015, όταν επέστρεψε στη Δανία, το διαβατήριό της κατασχέθηκε και της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει για ένα χρόνο, επειδή παραβίασε τον νόμο της χώρας της, που επιτρέπει στις δανικές αρχές να κατάσχουν τα διαβατήρια και να απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, σε πολίτες που έχουν συμμετάσχει ή προτίθενται να συμμετάσχουν σε ξένες διαμάχες.

Ο δικηγόρος της, Erbil Kaya, τόνισε ότι είναι ειρωνεία να προσπαθήσεις να τιμωρήσεις κάποιον που πολεμά ενάντια στο ίδιο μέτωπο με τις δυνάμεις της Δανίας, την ίδια ώρα που η δανέζικη κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μαχητών του ΙSIS στην χώρα.

«Είναι ντροπή. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα τιμωρήσει ένα άτομο που μάχεται στην ίδια πλευρά με τον διεθνή συνασπισμό. Είναι υποκριτική αυτή η τιμωρία. Γιατί δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που μάχονται στο πλευρό του ΙSIS και αντίθετα τιμωρούμε ανθρώπους που μάχονται στο πλευρό της Δανίας;... Δεν νομίζω ότι όλο αυτό έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα», δήλωσε ο Kaya.

Η Palani είναι η πρώτη ξένη μαχήτρια που πρόκειται να φυλακιστεί στο πλαίσιο των παραβάσεων του νέου νόμου για τα διαβατήρια και αυτή τη στιγμή κρατείται στη μεγαλύτερη φυλακή της Δανίας.

H Palani που είναι κόρη Κούρδων του Ιράν, γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων, στη Ramadi, στο Ιράκ, το 1993. Η οικογένειά της μετανάστευσε στη Δανία όταν εκείνη ήταν μόλις τριών ετών και ήταν ακόμη μαθήτρια όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία. Πήγε στο Κουρδιστάν, όπως λέει, για να πολεμήσει για τα γυναικεία δικαιώματα, τη δημοκρατία και ευρωπαϊκές αξίες που έμαθε ως κορίτσι της Δανίας.

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα να ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα που μάχονται εναντίον μου στην Κοπεγχάγη - κάποιοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δύσκολο γι' εμένα να δουλεύω ως στρατιώτης και να ακούω άλλους ανθρώπους να μου λένε ότι αποτελώ απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, έτσι είναι σαν να μην έχω κανέναν στο πλευρό μου».