ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2017 14:15 EET | Updated 05/01/2017 14:15 EET

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε στη λίστα των τρομοκρατών τον γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν, Χάμζα

shutterstock

Τον χαρακτηρισμό του «διεθνούς τρομοκράτη» (SDGT- Specially Designated Global Terrorist) έδωσε στον Χάμζα μπιν Λάντεν, γιο του – νεκρού από το 2011- Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτή της Κάιντα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται σχετικά, βάσει αυτού του προσδιορισμού, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπάγονται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ μπλοκάρονται και απαγορεύεται σε Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί του.

«Στις 14 Αυγούστου 2015, ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ορίστηκε επίσημα από τον ηγέτη της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι ως επίσημο μέλος της οργάνωσης. Σε ηχητικό μήνυμα του 2015 από τον αλ Ζαουαχίρι, ο μπιν Λάντεν κάλεσε σε πράξεις τρομοκρατίας σε δυτικές πρωτεύουσες. Στις 9 Ιουλίου 2016, η αλ Κάιντα έβγαλε άλλο ένα ηχητικό μήνυμα από τον Χάμζα μπιν Λάντεν, όπου απειλούσε με εκδίκηση σε βάρος των ΗΠΑ και προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι θα στοχοποιούνται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, το 2015, ο μπιν Λάντεν κάλεσε σε...επιθέσεις εναντίον αμερικανικών, γαλλικών και ισραηλινών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι, και το Τελ Αβίβ. Επιπλέον το 2016 ο μπιν Λάντεν κάλεσε φυλές στη Σαουδική Αραβία να ενωθούν με το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη για να διεξάγουν πόλεμο κατά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως συμπληρώνεται, η σημερινή (5 Ιανουαρίου) ανακοίνωση ενημερώνει το αμερικανικό και το διεθνές κοινό πως ο Χάμζα μπιν Λάντεν (γεννηθείς το 1989) εμπλέκεται ενεργά σε τρομοκρατία.