ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2017 14:58 EET | Updated 19/01/2017 16:19 EET

Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της προεδρίας του Ομπάμα...Όπως οι 26.171 βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ μόνο το 2016!

The Washington Post via Getty Images
Following his late night rally with President Clinton, Obama dozes behind dark sunglasses.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αναμφίβολα ένας εκ των αμερικανών προέδρων που στη χώρα του απολαμβάνει τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας κατά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο και είναι επίσης από τους δημοφιλέστερους προέδρους των ΗΠΑ που ανέλαβε ποτέ το αξίωμα. Ειδικότερα δε τους τελευταίους μήνες, με την παράδοση της εξουσίας να πλησιάζει άλλα και με την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε διάδοχό του, επικρατεί μια μορφή...φρενίτιδας ενώ οι εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του φτάνουν έως και τα όρια της υπερβολής.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ- δικαιολογημένα ή όχι- επισκιάζονται όμως και κάποια σοβαρά, μελανά για πολλούς, σημεία της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ποιος θυμάται για παράδειγμα τη δέσμευση πως μέχρι το τέλος της θητείας του θα έχει κλείσει το Γκουαντάναμο;

Ή ποιος ξέρει πως το 2016, επί προεδρίας Ομπάμα εγκρίθηκαν 10 φορές περισσότερες επιθέσεις με drone απ' ότι επί Τζορτζ Μπους και πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερο καιρό απ' ό,τι σε κάθε άλλη Προεδρία των ΗΠΑ;

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ο Ομπάμα αύξησε σημαντικά τον αριθμό των βομβών που έπληξαν αρκετές χώρες ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ «έριξαν» μόνο το 2016, 3.000 περισσότερες βόμβες συγκριτικά με το 2015 ανεβάζοντας τον αριθμό των επιθέσεων σε 26.171!

Όπως φαίνεται δε στον χάρτη που σχεδίασε το Statista για λογαριασμό του Independent οι περισσότερες βόμβες έπληξαν τη Συρία (12.192 βόμβες) και ακολουθούν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Σομαλία και το Πακιστάν.

Διαβάστε επίσης: Ποιος δεν απόρησε γιατί κέρδισε ο Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης; Επιτέλους κάποιος τον ρώτησε και η απάντηση μας δικαίωσε

Ο αριθμός δε που αναφέρεται, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερος του πραγματικού αριθμού βομβών που έχουν «ρίξει» οι ΗΠΑ δεδομένου πως μόνη αξιόπιστη πηγή προέρχεται μόνο από έναν μικρό αριθμό χωρών και ένας μεγάλος αριθμός βομβών μπορεί να χαρακτηρίζονται από το Πεντάγωνο ως μόνο «ένα χτύπημα».

Από τις επιβεβαιωμένες πάντως επιθέσεις η συντριπτική πλειοψηφία, 24.287 στόχευαν τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα και με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων από τον Micah Zenko, συνεργάτη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η έρευνα του κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ έριξαν το 79% του συνόλου των 30.743 βομβών των συμμαχικών χωρών που δρουν στην περιοχή.

Έτσι ενώ ο Ομπάμα μείωσε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε Αφγανιστάν και Ιράκ αλλά πολλαπλασίασε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπορικών επιδρομών.