Βρετανία: H Τερέζα Μέι «θα έκανε πόλεμο» για το Γιβραλτάρ, εκτιμά πρώην αρχηγός των Συντηρητικών

Βρετανία: H Τερέζα Μέι «θα έκανε πόλεμο» για το Γιβραλτάρ, εκτιμά πρώην αρχηγός των Συντηρητικών
LONDON, ENGLAND - APRIL 24: HMS Defender is pictured on the River Thames on April 24, 2015 in Greenwich, London, England. The Royal Navy's state-of-the-art destroyer is making its first visit to the capital to coincide with the centenary of the Battle of Gallipoli. (Photo by Carl Court/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - APRIL 24: HMS Defender is pictured on the River Thames on April 24, 2015 in Greenwich, London, England. The Royal Navy's state-of-the-art destroyer is making its first visit to the capital to coincide with the centenary of the Battle of Gallipoli. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Carl Court via Getty Images

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν θα δίσταζε να κάνει πόλεμο για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του Γιβραλτάρ, όπως έκανε το 1982 η Μάργκαρετ Θάτσερ για τα Φόκλαντς, εκτίμησε πρώην αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών (το κόμμα της Μέι) στη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Λόρδος Χάουαρντ είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη όσον αφορά στο Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit, εν μέσω ισχυρισμών περί πιθανής απόπειρας εναντίον του Γιβραλτάρ από την ΕΕ στο πλαίσιο του Brexit. Σημειώνεται πως ο Σερ Μάικλ Φάλον, υπουργός Άμυνας της χώρας, έχει δεσμευτεί για την προστασία του Γιβραλτάρ «μέχρι τέλους».

Μιλώντας στο BBC, ο Φάλον είπε πως «οι πολίτες του Γιβραλτάρ ξεκαθάρισαν πως δεν θέλουν να ζουν υπό την κυριαρχία της Ισπανίας». Από πλευράς του, ο Λόρδος Χάουαρντ είπε στο Sky News ότι «δεν τίθεται κανένα ερώτημα για το αν η κυβέρνησή μας θα σταθεί στο Γιβραλτάρ. Πριν από 35 χρόνια, αυτή την εβδομάδα, άλλη μια γυναίκα πρωθυπουργός έστειλε μια δύναμη κρούσης στην άλλη άκρη του κόσμου για να υπερασπιστεί την ελευθερία ενός άλλου μικρού πληθυσμού Βρετανών εναντίον άλλης μιας ισπανόφωνης χώρας. Είμαι σίγουρος πως και η νυν πρωθυπουργός μας θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα στο να σταθεί στους κατοίκους του Γιβραλτάρ».

Σημειώνεται πως η ΕΕ χορήγησε σήμερα (Κυριακή) στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο για την μελλοντική σχέση μεταξύ του Γιβραλτάρ και της ΕΕ έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, σε μια απόφαση που ενδεχομένως να διευκολύνει τις συνομιλίες για το Brexit, αλλά παράλληλα να εξανεμίσει τις ελπίδες του Γιβραλτάρ να εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ, του βρετανικού θύλακα στην νότια Ισπανία, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια σημεία της διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του διαζυγίου.

Οι διενέξεις ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Λονδίνο σχετικά με το Βράχο του Γιβραλτάρ καθυστέρησαν στο παρελθόν την ολοκλήρωση συμφωνιών της ΕΕ –όπως την υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει τις αερομεταφορές– και οι Βρυξέλες επιθυμούν να αποφύγουν μια νέα διαμάχη σε διμερές επίπεδο που θα σταθεί εμπόδιο σε μια ομαλή πορεία Brexit.

«Η απόφαση φαίνεται να στοχεύει να δώσει στην Ισπανία κάτι ώστε να μην προσπαθήσει να θέσει σε ομηρία ολόκληρη την διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα», τόνισε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Στο προσχέδιο της κοινής θέσης της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, που αναμένεται να εγκρίνουν στις 29 Απριλίου τα 27 κράτη-μέλη υπογραμμίζεται ότι: «Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ ΕΕ–ΗΒ δεν θα ισχύει για την περιοχή του Γιβραλτάρ, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Επί της ουσίας, αυτό προσφέρει στην Μαδρίτη μια ειδική σχέση διαμερισμού της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ, αλλά μόνο όταν ο θύλακας δεν θα αποτελεί πλέον ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ένωσης.

Ένας εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Μαδρίτη είναι ικανοποιημένη με την απόφαση.

«Είναι αυτό που θέλαμε και αυτό που λέγαμε από την αρχή. . . Η αναγνώριση από την ΕΕ της νομικής και πολιτικής κατάστασης που η Ισπανία υπερασπίστηκε μας ικανοποιεί πλήρως», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Ινίγο Μέντεζ ντε Βίγκο.

Η Ισπανία, που διεκδικεί την κυριαρχία του «Βράχου», που εκχώρησε το 1713, έχει συχνά απασχολήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με προσπάθειες να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου ΕΕ–ΗΒ για να ασκήσει πίεση στο θέμα του Γιβραλτάρ.

Μετά όμως την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, οι τάσεις έχουν αλλάξει σημαντικά, τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

«Οι Βρετανοί δεν έδιναν δεκάρα για το Γιβραλτάρ και δημιούργησαν μόνοι τους αυτή την κατάσταση», τόνισε ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τους Ισπανούς αν εκμεταλλευτούν την περίσταση».

Σε ένα δημοψήφισμα του 2002, οι πολίτες του Γιβραλτάρ με ποσοστό 99% απέρριψαν την ιδέα διαμερισμού της εθνικής κυριαρχίας μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας, αλλά ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό δημοψήφισμα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP)

Δημοφιλή