Η United και ο Βιετναμέζος γιατρός ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό

Η United και ο Βιετναμέζος γιατρός ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό
TYLERBRIDGES

Η αμερικανική εταιρεία United Airlines και ο επιβάτης που αποβιβάστηκε βίαια από αστυνομικούς από πτήση προς το Σικάγο ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για άγνωστο ποσό, είπαν χθες, Πέμπτη, στην πιo πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας να περιορίσει τη ζημιά στην εικόνα της από ένα επεισόδιο που εξόργισε την κοινή γνώμη παγκόσμια.

Βίντεο από κινητά τηλέφωνα που διαδόθηκαν αστραπιαία στο διαδίκτυο και έδειχναν τον Δρ. Ντέιβιντ Ντάο να σύρεται από αστυνομικούς στον διάδρομο ενός αεροσκάφους της United καθώς και η αρχική αντιμετώπιση του επεισοδίου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Όσκαρ Μουνιός έφεραν τη δημόσια κατακραυγή, προκάλεσαν την αντίδραση μελών του Κογκρέσου που κάλεσαν για νέους κανονισμούς στον κλάδο, και οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να ανακαλέσει μια συμφωνία να διορίσει τον Μουνιός πρόεδρο του συμβουλίου το 2018.

Νωρίτερα χθες, Πέμπτη, η United δήλωσε ότι θα προσφέρει σε επιβάτες έως και 10.000 δολάρια εάν παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε υπερπλήρεις πτήσεις, θα μειώσει τις υπερκρατήσεις των θέσεων, και δεν θα καλέσει την αστυνομία να επιβάλλει σε επιβάτες με εισητήρια να παραδώσουν τη θέση τους.

Η εταιρεία Southwest είπε χθες επίσης ότι θα σταματήσει την υπερκράτηση των θέσεων.

Ο Ντάο, Αμερικανός γιατρός βιετναμέζικης καταγωγής, 69 ετών, τραυματίστηκε όταν η αερονομία του Σικάγου τον έβγαλε βίαια από τη θέση του και τον έσυρε εκτός αεροπλάνου ώστε να μπορέσει η εταιρεία να μεταφέρει τέσσερα μέλη πληρώματος από το διεθνές αεροδρόμιο Ο' Χερ στο Λούιβιλ του Κεντάκι.

Η United δήλωσε ότι ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Πτήση 3411, χωρίς την προσπάθεια απόδοσης κατηγοριών σε άλλους, μεταξύ των και της πόλης του Σικάγου», είπε ο δικηγόρος του Ντάο, Τόμας Ντεμέτριο, σε δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσει σε ξεχωριστή μήνυση εναντίον της πόλης.

Τα τρία μέλη του Διοίκησης Αεροπορίας του Σικάγου που έσυραν τον Ντάο εκτός αεροπλάνου και ένας επιστάτης που συμμετείχε στο επεισόδιο παραμένουν σε πληρωμένη άδεια, είπε η εκπρόσωπος της διοίκησης Κάρεν Πράιντ, που αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό της αποζημίωσης στον Ντάο.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, αξιωματούχοι σε 10 από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στις ΗΠΑ είπαν ότι οι κανονισμοί τους απαγορεύουν σε αξιωματικούς ασφαλείας να απομακρύνουν δια της βίας κάποιον από αεροπλάνο, εκτός εάν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή