ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2017 07:59 EEST | Updated 12/06/2017 13:49 EEST

Αναδιατύπωση δημοσιεύματος των Financial Times για την ΠΓΔΜ: Εξετάζεται πιθανή χρήση προσωρινής ονομασίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
UN special envoy Mathew Nimetz (R), FYR of Macedonia negotiator Nikola Dimitrov (L) and Greek negotiator Adamantios Vasillakis talk to the press after the new round of talks for the name dispute at the Ministry of Foreign Affairs in Athens on February 19th, 2008. Greece and Macedonia will examine a new proposal on resolving a 14-year dispute over the latter's official name, a senior United Nations mediator said Tuesday. But Greece refuses to recognise the tiny state as Macedonian Republic as the name is the same as its northern province of Macedonia, and it has threatened to block Skopje's bid to join NATO and the European Union. AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Η ΠΓΔΜ θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία -για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ- σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, όπως αναφέρεται σε επαναδιατυπωμένο δημοσίευμα τωνFinancial Times.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη διατύπωση, η ΠΓΔΜ εξέταζε το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της για να λυθεί το ζήτημα της ένταξής της στη Συμμαχία- με σκοπό, όπως προαναφέρθηκε, να καμφθούν οι ελληνικές αντιστάσεις και να ανακοπεί η ρωσική εμπλοκή στα Βαλκάνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Financial Times