Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν. Τι να περιμένουμε

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν. Τι να περιμένουμε
ANSA

Στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών. Για την ακρίβεια, την συνάντηση αυτή την περίμεναν όλοι από την πρώτη στιγμή που ο Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία, καθώς είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου, λέγοντας πως θα ήθελε να τον συναντήσει από κοντά.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των G20 στο Αμβούργο αυτή την Παρασκευή. Οι αναλυτές περιμένουν να δουν την γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών στην πρώτη τους συνάντηση, αλλά και τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν ότι έχει ξανασυναντηθεί με τον Πούτιν, όμως αργότερα ανακάλεσε την συγκεκριμένη δήλωση.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας σε θέματα διεθνούς πολιτικής, ενώ ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι θα ζητήσει ο Τραμπ. Εξάλλου, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν επαναλάβει ότι ο πρόεδρος δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα και περιμένει να δει που θα τον οδηγήσει η συζήτηση με τον ομόλογό του. «Δεν υπάρχει ατζέντα», ξεκαθάρισε ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε, ότι συνάντηση θα γίνει σε μια περίοδο που το FBI διερευνά τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Τραμπ και το κατά πόσο Ρώσοι χάκερ επηρέασαν το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελος του τελευταίου. Ακόμα, παρά τις πιέσεις του Τραμπ, μια μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής σκηνής είναι αντίθετη στην ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Γερουσία υπερψήφισε την ενίσχυση των κυρώσεων με 98 έναντι 2 ψήφων.

Δημοφιλή