Αντιδράσεις Γιαβρόγλου και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο υπόμνημα των σχολαρχών

Αντιδράσεις Γιαβρόγλου και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο υπόμνημα των σχολαρχών
|
Sooc

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και την Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προκάλεσε το υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, "με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία", καθώς επίσης και την απαγόρευση της άρνησης εγγραφής μαθητών, "εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

Στο υπόμνημά του, ο ΣΙΣ, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, επικρίνει το υπουργείο για τις ρυθμίσεις που αφορούν σε εργασιακά θέματα στα ιδιωτικά σχολεία, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο "σοβιετικού τύπου νομοθέτημα" και παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για "αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού", αναφορικά με την πρόβλεψη για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

"Το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπέρ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες", αναφέρει ο ΣΙΣ και προσθέτει: "Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματα τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητας τους".

"Οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών", απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου, επιστρέφοντας παράλληλα το υπόμνημα, ως "απαράδεκτο".

Για "ακραίο ρατσιστικό λόγο από τον ΣΙΣ" έκανε, από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ και ζήτησε την απόσυρση του υπομνήματος.

"Με οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων αναφορικά με τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου", ανέφερε η ΕΣΑμεΑ, και κατηγόρησε τον ΣΙΣ ότι έχει "τεράστια ελλείμματα στον τομέα σεβασμού των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων".

"Η ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που οι οικογένειές τους επιθυμούν να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ζήτημα άσκησης οικογενειακής και προσωπικής επιλογής", πρόσθεσε στην ανακοίνωση η ΕΣΑμεΑ.

"Οφείλει ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας, την ΕΣΑμεΑ, τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο συνθηκών στα ιδιωτικά σχολεία, που θα προάγει την πλήρη ένταξη όλων των μαθητών", καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.

Απάντηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων στην ΕΣΑμεΑ

Για «παραπληροφόρηση» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, απαντώντας σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, με την οποία η τελευταία επετίθετο στον ΣΙΣ για το θέμα της εγγραφής ΑμεΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο ΣΙΣ αναφέρει ότι η αντίδραση της ΕΣΑμεΑ είναι «προϊόν παραπληροφόρησης ή και άγνοιας βασικών δεδομένων» και διευκρινίζει τα εξής:

- Ότι όλα τα ιδιωτικά σχολεία αδειοδοτούνται με την προϋπόθεση της προσβασιμότητας και των υποδομών ΑμΕΑ από το 2013 και μετά. «Από μόνο του αυτό αποδεικνύει, ότι όταν κατασκευάζουμε τις υποδομές μας, τις κατασκευάζουμε για όλους. Όχι επειδή μας υποχρεώνει το κράτος, αλλά επειδή εμείς το θέλουμε και το θεωρούμε σωστό και αυτονόητο», σχολιάζει ο ΣΙΣ.

- Ότι «η προσήλωση των ιδιωτικών σχολείων στην άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού είναι δεδομένη από την πολύχρονη και πολύπλευρη δράση τους» και το ότι «"επίδειξη ανθρωπισμού" δεν κάνουν οι κυβερνώντες με νομοθετήματα κενά νοήματος.

Διότι την ίδια στιγμή που σκανδαλωδώς κόβονται τα κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς στήριξη, το υπουργείο επέλεξε να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, νομοθετώντας το αυτονόητο», καθώς η ρύθμιση του νομοσχεδίου ουσιαστικά «πάντα ίσχυε».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΣΑμεΑ παρασύρθηκε σε αυτή την ανακοίνωση από την επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή χθες βράδυ ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος εγκλωβισμένος στην κριτική που του γίνεται για την καταστροφική πολιτική στην εκπαίδευση και κυρίως στην τριτοβάθμια με την περαιτέρω αποδόμηση του «νόμου Διαμαντοπούλου», επέλεξε να κλείσει την τοποθέτησή του λειτουργώντας για άλλη μια φορά διχαστικά και παρελκυστικά, καταφερόμενος εναντίον των ιδιωτικών σχολείων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΙΣ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)