ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/09/2017 11:34 EEST | Updated 15/09/2017 12:58 EEST

Φινάλε για το «Cassini»: Το διαστημόπλοιο βούτηξε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου και αυτοκαταστράφηκε

Photo Researchers via Getty Images

Οριστικό και εντυπωσιακό τέλος έλαβε η ιστορική αποστολή του διαστημοπλοίου Cassini της NASA: Το σκάφος πραγματοποίησε την τελική του προσέγγιση στον Κρόνο και έκανε βουτιά στην ατμόσφαιρά του, με αποτέλεσμα την απώλεια επαφής στις 7:55:46 EDT (14.55 ώρα Ελλάδας).

Η εν λόγω «βουτιά αυτοκτονίας» του σκάφους, το οποίο καταστράφηκε κατά την βύθισή του στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, είχε ως στόχο να διασφαλιστεί πως τα φεγγάρια του Κρόνου (ειδικά ο Εγκέλαδος, που θεωρείται πως διαθέτει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του, και υδροθερμική δραστηριότητα) θα παραμείνουν ανέγγιχτα και αμόλυντα για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σκάφος άντεξε για περίπου ένα λεπτό πριν καταστραφεί.

Με αυτόν τον τρόπο έλαβε τέλος η 13ετής αποστολή του Cassini- μια από τις πιο επιτυχημένες της ιστορίας, καθώς απέδωσε πολύτιμα στοιχεία τα οποία αύξησαν σημαντικά τις γνώσεις του επιστημονικού κόσμου για τον Κρόνο.

Η αποστολή Cassini-Huygens υπήρξε κοινό εγχείρημα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Η αποστολή επέτρεψε μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις, που εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Κρόνο και τα φεγγάρια του. Ήδη ο όγκος των δεδομένων του έχει επιτρέψει τη δημοσίευση σχεδόν 4.000 επιστημονικών εργασιών, ενώ πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα και στο τέλος του, το Cassini, το οποίο ήταν το πρώτο σκάφος που πραγματοποίησε περιστροφή γύρω από τον Κρόνο, απέστειλε πολύτιμα δεδομένα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο σύστημα του Κρόνου, που περιλαμβάνει 62 γνωστά φεγγάρια, απέστειλε 450.000 φωτογραφίες και 635 gigabytes δεδομένων. Επίσης, στις ανακαλύψεις του περιλαμβάνονταν οι αλλαγές εποχών στον Κρόνο, η ανακάλυψη ενός υπόγειου ωκεανού στον Εγκέλαδο, με πίδακες στην επιφάνειά του και πολύτιμα στοιχεία για τον Τιτάνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν στη Γη του πολύ μακρινού παρελθόντος.