ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2017 08:17 EEST | Updated 05/10/2017 09:14 EEST

Ερντογάν: Άγκυρα, Τεχεράνη και Βαγδάτη θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν τη ροή του πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν

Anadolu Agency via Getty Images
TEHRAN, IRAN - OCTOBER 4: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan and Iranian President Hassan Rouhani (not seen) hold a joint press conference after their meeting at the Saadabad Palace in Tehran, Iran on October 4, 2017. (Photo by Okan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ θα αποφασίσουν από κοινού για τη διακοπή της ροής του πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο Ερντογάν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τουρκικά μέσα μεταξύ των οποίων το NTV και το CNN Turk μετά την επιστροφή του από το Ιράν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη μίας ημέρας, επέκρινε επίσης την απόφαση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι οι Κούρδοι δεν διαθέτουν νομιμοποίηση εκεί.

Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με το Ιράκ και έχουν ξεκινήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον ιρακινό στρατό στα σύνορά τους.

Από πλευράς του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι- ο οποίος, επίσης, ανακοίνωσε την απελευθέρωση της Χαουίτζα, ενός από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ- δήλωσε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι,ότι «δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση» με τους Κούρδους».

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση, δεν επιθυμούμε συγκρούσεις, όμως πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία και κανείς δεν μπορεί να την αψηφά», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Ζητώ από τους πεσμεργκά να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι των ιρακινών δυνάμεων υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις περιοχές αυτές», πρόσθεσε ο Αμπάντι, αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το ISIS.

Από την πλευρά του ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.

«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος (…) Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Sponsored Post