ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/10/2017 16:53 EEST | Updated 16/10/2017 18:41 EEST

«Όχι» ξανά για την Ηριάννα και τον Περικλή

Eurokinissi/αρχειου

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Ηριάννα Β.Λ η οποία νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, για μία φορά, άκουσε το «όχι» των δικαστών αφού απέρριψαν ξανά το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς». της 29χρονης και του 33χρονου συγκατηγορουμένου της, Περικλή.

Στο άκουσμα της αποφάσης προκλήθηκε ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα. Φωνές, βρισιές και καρέκλες εκσφενδονίζοναν. Οι αλληλέγγυοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ες Ες μπάτσοι δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά». Λίγο αργότερα με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.

 

Ξανά «όχι» από το δικαστήριο

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Τέλος είπε, ότι η αίτηση της 29χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή, λέγοντας, όπως αναφέρεται στην Εφ.Συν: «Βεβαίως αυτοί οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της θλίψεως αφού πρέπει να εκτίσουν την ποινή που τους επεβλήθη. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, υπάρχει η εμπλοκή τους που εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που δεν μπορεί να αναιρεθεί».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Τι είπε μετά το άκουσμα της απόφασης ο συνήγορος της Ηριάννα

«Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος παρέλκυσης στον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί με απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή προοπτική γι αυτή τη νέα κοπέλα», τόνισε και συνέχισε: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε με την ίδια πίστη ότι η Ηριάννα τελικά θα δικαιωθεί, θα αποδοθεί στην κοινωνία και στο Πανεπιστήμιο, ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία».

Κοντονής καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες» ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν».

Για την Ηριάννα Β.Λ και τον Περικλή

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που "ταυτοποιήθηκε" με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή.

Οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τότε τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».

KKE: Θα λάβουμε πρωτοβουλίες για την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου

«Η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που απορρίπτει για δεύτερη φορά τις αιτήσεις αναστολής τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις».

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, News247, ΕφΣυν, Καθημερινή,TOC)