ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2017 07:34 EET | Updated 29/11/2017 11:40 EET

Κύπρος: Πειθαρχική έρευνα εναντίον ανώτερης εισαγγελέως για παροχή πληροφοριών σε Ρώσους

Shutterstock / fullempty

Με σκοπό να εξετάσει ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από την ανώτερη εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι παρείχε πληροφορίες σε Ρώσους συναδέλφους της πέραν των ορίων των καθηκόντων της, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα ερευνώντα λειτουργό.

Η κ. Λοιζίδου, που ιεραρχικά ήταν δεύτερη τη τάξη μετά το γενικό εισαγγελέα, ήταν υπεύθυνη του τμήματος έκδοσης φυγοδίκων μέχρι χθες, οπότε μετακινήθηκε από το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, σε άλλη θέση. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, για την επικοινωνία της με Ρώσο εισαγγελέα, στον οποίο έδιδε πληροφορίες, χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας ζήτησε ο κ. Κληρίδης μετά τη δημοσίευση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της κ. Λοϊζίδου στην οποία φέρεται να έδιδε πληροφορίες σε Ρώσσο συνάδελφό της που σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα ήταν πέραν της τυπικής πληροφόρησης για την πορεία αιτημάτων δικαστικής αρωγής της Ρωσικής Εισαγγελίας. Η κ. Λοιζίδου φέρεται επίσης να επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας το διορισμό του διευθυντή του τμήματος τελωνείων, Δημήτρη Χατζηκωστή, ως ερευνώντα λειτουργού, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, πέραν της απόφασής της, δεν έχει να πεί ό,τιδήποτε.

Παράλληλα, με το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν υποκλοπή και δημοσίευση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της κ. Λοϊζίδου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι αμέσως μετά την παραλαβή του γραπτού αιτήματος και της σχετικής αλληλογραφίας από το γενικό εισαγγελέα, ο αρχηγός της Δύναμης έδωσε οδηγίες να αρχίσει η διερεύνηση του θέματος. Η κ. Λοϊζίδου αρνήθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα φιλική με το Ρώσο συνάδελφό της με τον οποίο επικοινωνούσε, λέγοντας ότι ήταν εξ ίσου φιλική με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους της.

«Guardian»: Απορρίπτει τις κατηγορίες η Λοϊζίδου

Ως ζήτημα που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για την προσπάθεια του Κρεμλίνου να ασκεί επιρροή επί κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian το θέμα της «καταγγελλόμενης προσφοράς ιδιωτικών συμβουλών και πληροφοριών» προς Ρώσους αξιωματούχους από την Ανώτερη Εισαγγελέα Ελένη Λοΐζίδου.

Η ίδια, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, απορρίπτει τις κατηγορίες περί αδικημάτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη νομική λειτουργός φέρεται βάσει αποκάλυψης ιδιωτικών email να πρόσφερε ιδιωτικώς βοήθεια σε Ρώσους αξιωματούχους σε ευαίσθητες υποθέσεις έκδοσης κατηγορουμένων, ακόμα και όταν αυτοί είχαν αιτηθεί άσυλο.

Σημειώνεται ότι η κα Λοϊζίδου είχε κάποτε προταθεί για θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως δηλώνει η ίδια, ήταν το ίδιο «φιλική» με Ρώσους ομολόγους της όσο με Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους της. Υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση ξένων ομολόγων της σχετικά με υποθέσεις έκδοσης ήταν καθήκον της και ότι έχουν δημοσιευθεί μόνο επιλεκτικά email που δείχνουν τις επαφές της με τις ρωσικές αρχές.

«Πρόκειται για συνεργασία και νομίζω ότι είμαι καλή στη δουλειά μου. Δεν έχω ποτέ λάβει δώρα από τη Ρωσία, εκτός από καμιά βότκα και μικρά σοκολατάκια. Δεν έχω ζήσει ποτέ με ακριβά γούστα. Ο μισθός μου είναι μόνο 4.000 ευρώ το μήνα», δηλώνει η Ελένη Λοϊζιδου στον Guardian.

Προσθέτει ότι έχει πέσει θύμα προφανούς παραβίασης των ιδιωτικών της email, έχοντας αγνοήσει αρκετές προειδοποιήσεις περί της ασφάλειας του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αποδίδει αυτή την παραβίαση σε εκκρεμείς υποθέσεις έκδοσης πλουσίων Ρώσων πίσω στη Ρωσία. Επισημαίνει παράλληλα πρόσφατα επικριτικά σχόλιά της για την απόφαση της Interpol να χαρακτηρίσει ορισμένα εντάλματα σύλληψης ως «πολιτικά υποκινούμενα». Όπως λέει, τέτοιες αποφάσεις πρέπει να καθορίζονται από τα δικαστήρια.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως η κα Λοϊζίδου μοιάζει να επικρίνει την Interpol επειδή αγνόησε ρωσικό αίτημα για τη σύλληψη του Μπιλ Μπρόουντερ, του συνιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Hermitage Capital, ο οποίος κατηγορείται στη Ρωσία για απάτη όντας σφοδρός επικριτής του Προέδρου Πούτιν. Η δίωξή του από τις ρωσικές αρχές θεωρείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως πολιτικά υποκινούμενη.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η υπόθεση έχει αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής έντασης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Η κυπριακή δικαιοσύνη, σημειώνεται, έχει συστήσει στην κυπριακή κυβέρνηση να καθυστερήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων του Μπρόουντερ μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια κατά πόσο η δίωξη οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.

Η εφημερίδα ξεχωρίζει ένα email του 2013 στο οποίο η Κύπρια εισαγγελέας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος διεθνούς νομικής συνεργασίας στο γραφείο του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα για την «εξαιρετική φιλοξενία». Πρόσθετε αστειευόμενη ότι ίσως θα χρειαζόταν πρόταση για δουλειά αν δημοσιοποιούταν το ότι είχε προσφέρει κατ’ ιδίαν συμβουλές στους Ρώσους για υποθέσεις ασύλου.

Σε ένα άλλο email, προσθέτει το δημοσίευμα, η κα Λοϊζιδου προσφερόταν να παρέμβει σε μία υπόθεση ώστε να κερδίσουν οι ρωσικές αρχές μία καθυστέρηση στη δικαστική διαδικασία για να ετοιμάσουν ορισμένα έγγραφα.

Ο Guardian σχολιάζει ότι οι δεσμοί της Κύπρου με το Κρεμλίνο, ιδίως στον τραπεζικό τομέα «ο οποίος έχει θεωρηθεί ως κόμβος για ξέπλυμα χρήματος», αποτελούν εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για την ΕΕ.

Γίνεται στη συνέχει αναφορά στην αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα και στην εντολή διενέργειας πειθαρχικής έρευνας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ και ΚΥΠΕ)