chat icon
Link copied!

Η Γη κατέγραψε μία από τις μικρότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα χρονικά την Τετάρτη (9/7) και οι επιστήμονες λένε ότι η επιταχυνόμενη περιστροφή της αναμένεται να μειώσει άλλες δύο ημέρες αυτό το καλοκαίρι.

Στις 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, η περιστροφή της Γης αναμένεται να επιταχυνθεί, συντομεύοντας κάθε ημέρα κατά περίπου 1,3 έως 1,5 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τα τυπικά 86.400 δευτερόλεπτα που αποτελούν ένα 24ωρο, αναφέρει το Live Science.

Advertisement
Advertisement

Τις επόμενες εβδομάδες, η Γη αναμένεται να περιστρέφεται ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι συνήθως, μ′ αποτέλεσμα να χάσουμε λίγο περισσότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου- από την κανονική 24ωρη ημέρα.

Η συντομότερη ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου 2024, όταν η Γη ολοκλήρωσε την περιστροφή της 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από το συνηθισμένο, σύμφωνα με το timeanddate.com. Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 30 Ιουνίου 2022, όταν ο πλανήτης «έκοψε» 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αυτό που κάνει το εφετινό καλοκαίρι αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιστήμονες δήλωσαν ότι περίμεναν τρεις συντομότερες ημέρες μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

Advertisement

Γιατί η Γη περιστρέφεται ταχύτερα;

Σύμφωνα με το Live Science, ένας πιθανός λόγος για την αυξημένη ταχύτητα περιστροφής της Γης θα μπορούσε να είναι η θέση της Σελήνης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ένα σημείο της τροχιάς του όπου βρίσκεται πιο μακριά από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που μεταβάλλει τις βαρυτικές δυνάμεις που δρουν στον άξονα του πλανήτη. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο μακριά από τον ισημερινό της Γης και πιο κοντά στους πόλους, η έλξη που ασκεί στον πλανήτη γίνεται ασθενέστερη. Με λιγότερη αντίσταση, η Γη είναι σε θέση να περιστρέφεται λίγο ταχύτερα, γεγονός που καθιστά την ημέρα ελαφρώς μικρότερη από το συνηθισμένο. Το Time σημείωσε ότι οι σεισμοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περιστροφή του πλανήτη, καθώς ανακατανέμουν την υπόγεια μάζα.

 

 

Advertisement

Ο Dr. Michael Wouters, επικεφαλής για το χρόνο και τη συχνότητα στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετρήσεων της Αυστραλίας, δήλωσε στον Guardian: ”Η Γη περιστρέφεται μία φορά την ημέρα, αν το διαιρέσετε αυτό με 86.400, αυτό είναι ένα δευτερόλεπτο”. Και πρόσθεσε: ”Πάντα χρειαζόταν να κάνουμε ορισμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ώρες, με διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας, όπως το να ξέρουμε πότε να φυτέψουμε τις καλλιέργειές μας. Καθώς η κοινωνία γινόταν όλο και πιο περίπλοκη, ήταν απαραίτητο να γνωρίζουμε τον χρόνο με μεγαλύτερη ακρίβεια”. ”Έχουμε ατομικά ρολόγια εδώ στο εργαστήριό μας στο Λίντφιλντ. Ένα από αυτά είναι η πηγή της ώρας, και μετά έχουμε άλλα που τα χρησιμοποιούμε απλώς για να ελέγχουμε ότι ένα λειτουργεί σωστά”. δήλωσε στον Guardian.

O Oleg Titov, επιστήμονας της Geoscience Australia είπε στον Guardian: ”Υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι η Γη θα επιβραδύνει και πάλι (η επιβράδυνση θα κερδίσει), αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η επιτάχυνση να είναι αποτελεσματική για μερικές δεκαετίες”.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Καθώς η Γη περιστρέφεται ταχύτερα, ο χρόνος που μετράμε με βάση την περιστροφή του πλανήτη απομακρύνεται σιγά-σιγά από τον ακριβή χρόνο που διατηρούν τα ατομικά ρολόγια, γνωστό ως συντονισμένος παγκόσμιος χρόνος.

Advertisement

Για να κρατήσουν τα πράγματα συγχρονισμένα, οι επιστήμονες έχουν προσθέσει δύο φορές ένα «δίσεκτο δευτερόλεπτο». Το πρώτο προστέθηκε το 1972 και το τελευταίο το 2016. Αλλά αν η Γη συνεχίζει να επιταχύνει, οι χρονομέτρες ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο αντ′ αυτού, ανέφερε ο Guardian, επικαλούμενος τον Wouters. Μια διαφορά ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου είναι πολύ μικρή για να την καταγράψει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και ακόμη και αν συσσωρευτούν αρκετά δευτερόλεπτα σε έναν αιώνα, είπε ο Wouters, «κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει».

 

Advertisement