Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη τεχνολογική εξέλιξη, μα μια βαθιά μεταβολή στον τρόπο που εργαζόμαστε, παράγουμε και οργανώνουμε την κοινωνία μας: Αυτή η νέα πραγματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης στο Delphi Economic Forum, μέσα από πάνελ που διοργάνωσε η PeopleCert.
Η τεχνητή νοημοσύνη παύει να λειτουργεί ως απλό εργαλείο και αναδεικνύεται πλέον ως ο καταλύτης για μια νέα, υβριδική εποχή στην εργασία. Ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και CEO της PeopleCert, ως συντονιστής της συζήτησης, έθεσε από την αρχή το κρίσιμο ερώτημα: «Πώς θα σχεδιάσουμε ένα μοντέλο συνύπαρξης ανθρώπου και μηχανής που να οδηγεί σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και πραγματική πρόοδο;»
Αναδεικνύοντας τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ο Νικολαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια μαζική, στοχευμένη και διαρκή επένδυση στις δεξιότητες. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι κατά βάση μια οικονομία υπηρεσιών, χωρίς βαριά βιομηχανία, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε, ότι η Ελλάδα διαθέτει ως κύριο συγκριτικό της πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς, η επένδυση στις δεξιότητες δεν αποτελεί απλώς ανάγκη, αλλά μονόδρομο στρατηγικής σημασίας.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ως χώρα απλός παρατηρητής αυτής της παγκόσμιας αλλαγής — πρέπει να είμαστε ενεργός πρωταγωνιστής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η συνεργασία ανθρώπινου ταλέντου και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και 3,4% ετησίως — ένα πραγματικό game changer για την ελληνική οικονομία».
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς αυτόν, διαμορφώνοντας ένα νέο, υβριδικό μοντέλο εργασίας που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών. Η συζήτηση ανέδειξε τέσσερις διαφορετικές οπτικές για τη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από ένα ισχυρό και πολυδιάστατο πάνελ:
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ανέδειξε τον ρόλο του κράτους ως στρατηγικού επιταχυντή της ψηφιακής μετάβασης και εγγυητή μιας δίκαιης τεχνολογικής προσαρμογής. Όπως τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο Δημόσιο — αρκεί η μετάβαση να συνοδευτεί από επένδυση στις δεξιότητες, από τη βάση.
Αναφερόμενη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, υπογράμμισε:
Την ψηφιοποίηση όλων των χρήσεων καρτελών ενσήμων, η οποία ήδη υλοποιείται και σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα; Σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής συντάξεων.
AdvertisementΤην ανάγκη για εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία, με ενίσχυση της τεχνολογικής παιδείας ήδη από το νηπιαγωγείο.
Την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στο Δημόσιο μέσα από συνεχή προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling και reskilling), τα οποία συνδέονται με τη σταδιακή εφαρμογή τεστ υψηλών δεξιοτήτων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ξεκινώντας με την επιλογή 600 στελεχών σε θέσεις ευθύνης, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Η Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της δίκαιης τεχνολογικής μετάβασης, υπογραμμίζοντας πως, χωρίς σχέδιο και συμπερίληψη, η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να δημιουργήσει νέες κοινωνικές ανισότητες. «Όλα αλλάζουν, έχουμε προχωρήσει αρκετά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ανέδειξε τη ριζική αλλαγή που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τραπεζικό τομέα, πέρα από την απλή ψηφιοποίηση. Όπως υπογράμμισε: «Μετασχηματιζόμαστε από πάροχοι προϊόντων σε ευφυείς οργανισμούς που προβλέπουν και καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών σε πραγματικό χρόνο.Σε αυτό τον νέο κόσμο, ο πυρήνας του banking μετατοπίζεται από το προϊόν στην εμπειρία, από τη μεμονωμένη εξυπηρέτηση στο να προβλέπουμε τις αναγκες του πελάτη.
Η Alpha Bank, πρώτη στην Ελλάδα, έχει θέσει σε λειτουργία ψηφιακό βοηθό για τους εργαζομένους, μειώνοντας το φόρτο εργασίας και ενισχύοντας την ταχύτητα εξυπηρέτησης. Παράλληλα, αξιοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης για την παροχή προσωποποιημένων προτάσεων στους πελάτες, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας AI-powered τράπεζας με ανθρώπινο πρόσημο.
Με το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που λειτουργεί με αλγόριθμους AI, ο Όμιλος TITAN αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον concept, αλλά παρόν στη βιομηχανική πράξη. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος TITAN η χρήση της AI στη γραμμή παραγωγής επέτρεψε στον Όμιλο να μειώσει το χρόνο ανταπόκρισης από τρία χρόνια σε ελάχιστους μήνες.
Εκτός από την τεχνολογία, ο Παπαλεξόπουλος στάθηκε στην παράλληλη επένδυση στους ανθρώπους, υποστηρίζοντας ότι η καινοτομία χωρίς ενδυνάμωση δεν είναι βιώσιμη. Το βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας μπορεί – και πρέπει – να λειτουργήσει ως κόμβος εφαρμογής και εξαγωγής AI λύσεων.
Ο CEO της EY Ελλάδος , Γιώργος Παπαδημητρίου, προσέφερε μια διεθνή οπτική, σημειώνοντας ότι η ψηφιακή ωριμότητα στην Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς Πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ένα μεμονωμένο τεχνολογικό βήμα— και όχι ως ολιστικό επανασχεδιασμό διαδικασιών, κουλτούρας και στρατηγικής.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα ως κρίσιμου παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας ενός ψηφιακού έργου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, «οι άνθρωποι – και όχι η τεχνολογία – είναι ο συχνότερος λόγος αποτυχίας ενός μετασχηματισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε σε πρόσφατη μελέτη του Harvard, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος με πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο παραγωγικός από μια ολόκληρη ομάδα χωρίς αυτή την υποστήριξη. Το συμπέρασμα είναι σαφές: η πρόσβαση στα σωστά εργαλεία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε και αποδίδουμε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έρευνα της EY με την οποία η νέα γενιά, παρά την ψηφιακή της εξοικείωση, χρειάζεται σημαντική υποστήριξη για να κατανοήσει τις κοινωνικές, ηθικές και επαγγελματικές διαστάσεις της AI.
Βύρων Νικολαΐδης: Η αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για όλους

Στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum ο Β. Νικολαΐδης είχε επίσης συνομιλία με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη για την Ομογένεια της Πόλης, την επιστροφή, τις ευκαιρίες και τη δύναμη της νέας γενιάς.
«Ήρθα στην Ελλάδα το 1981 ως οικονομικός μετανάστης, έχοντας στην τσέπη μου μόλις 100 δολάρια. Αυτό που με κράτησε και με ώθησε μπροστά ήταν το πείσμα των Ρωμιών, οι αξίες που μου μετέδωσαν οι γονείς μου — και οι δύο εκπαιδευτικοί — και η πίστη στη σκληρή δουλειά. Αυτά τα θεμέλια με οδήγησαν βήμα-βήμα στην επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το αν μπορεί να αλλάξει η μειούμενη πορεία του αριθμού των Κωνσταντινουπολιτών- που έχει πέσει περίπου στα 2.000 άτομα, απάντησε τα εξής: «Ναι, το πιστεύω. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό — με στρατηγική, πίστη και πράξεις. Υπάρχει μια νέα γενιά που αγαπά τον τόπο, που θέλει να συμμετάσχει στο μέλλον του, όχι απλώς να νοσταλγεί το παρελθόν. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Ίμβρος. Εκεί όπου η παρουσία είχε σχεδόν εκλείψει, σήμερα ζουν περίπου 700 Ρωμιοί — οικογένειες που επέστρεψαν, παιδιά που πηγαίνουν ξανά σε ελληνικά σχολεία. Είναι ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρο μοντέλο. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε, ως εταιρεία, να στηρίξουμε την κοινότητα αναλαμβάνοντας τη μελέτη για τη δημιουργία νέου γηροκομείου στην Ίμβρο — για να εξασφαλίσουμε φροντίδα στους ηλικιωμένους και αξιοπρεπή διαβίωση για όσους μένουν και επιστρέφουν. Η Πόλη δεν είναι διαφορετική σε δυναμικότητα. Αν υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον — ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασία, κοινότητα — μπορεί να συγκρατηθεί και να ενισχυθεί ο πληθυσμός. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών· είναι ζήτημα πίστης σε ένα μέλλον που αξίζει να χτιστεί».
Ως προς το σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί, απάντησε: »Το πρώτο βήμα είναι πάντα η κατανόηση — γι’ αυτό και επενδύσαμε σε σοβαρή στρατηγική σκέψη. Εκπονήθηκε η μελέτη “Good Neighbor Economic Integration Support Programme”, σε συνεργασία με τις EY Ελλάδος και EY Τουρκίας, με στόχο την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων συνεργασίας. Η μελέτη προβλέπει την αύξηση του διμερούς εμπορίου από τα €5,6 δισ. στα €10 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια, χαρτογραφώντας ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ναυτιλία. Παράλληλα, εισηγείται τη δημιουργία θεσμικών μηχανισμών διαλόγου, όπως το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.Πέρα όμως από τα οικονομικά μεγέθη, η μελέτη αναδεικνύει ένα ευρύτερο όραμα: την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου βιώσιμης συμβίωσης και κοινής προόδου. Όπως σημείωσα χαρακτηριστικά: ”Η αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και για τις δύο χώρες, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας μέσα από την καινοτομία, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”. Το στοίχημα είναι να περάσουμε από τη στρατηγική στην εφαρμογή: με στοχευμένες δράσεις, συνεργασίες, και κυρίως με ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν και να επενδύσουν σε αυτό το κοινό μέλλον».
Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε πως τα βήματα πρέπει να συνοδεύονται από την κάλυψη βασικών αναγκών — την καθημερινότητα: σχολεία, δουλειές, κατοικία, φροντίδα για τους ηλικιωμένους, στήριξη της κοινότητας: «Σε αυτό το πνεύμα, η PeopleCert, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της τοπικής κοινότητας, συνεισφέρει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση νέου γηροκομείου. Είναι μια έμπρακτη κίνηση στήριξης, που δείχνει πως δεν μένουμε στα λόγια — αλλά συμβάλλουμε σε δομές που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων μας…Οι Έλληνες πηγαίνουν όπου υπάρχουν επαγγελματικοί ορίζοντες και ευκαιρίες. Δεν είναι ζήτημα μόνο νοσταλγίας ή ταυτότητας· είναι και πρακτικό. Σήμερα στο Ντουμπάι ζουν και εργάζονται περίπου 10.000 Έλληνες. Γιατί; Γιατί εκεί βρήκαν ευκαιρίες. Στους τομείς της ιατρικής, της αεροπορίας, της ναυτιλίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας. Δεν τους τράβηξε κάποιος ”εθνικός στόχος”, αλλά η δυνατότητα να χτίσουν το μέλλον τους. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν κι εμείς τις ευκαιρίες — εδώ, στην Πόλη, στην Ίμβρο, Ας φτιάξουμε τις συνθήκες για να επιστρέψει μια νέα γενιά. Μπορεί να είναι 3.000, 5.000 ή και περισσότεροι. Όχι για να ”πιάσουμε αριθμούς”, αλλά για να ξαναγεννηθεί κοινότητα. Με ζωή, δημιουργία και διάρκεια».
Ως προς τις υποτροφίες της PeopleCert σε νέους Πολίτες, είπε πως «η στήριξη της ελληνικής παιδείας στην Πόλη είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών της PeopleCert, προσφέρουμε ενίσχυση σε νέους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο — παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, να επιστρέψουν, να δημιουργήσουν..Η επιστροφή στην Πόλη είναι υπόθεση της νέας γενιάς, το πιστεύω βαθιά. Ρίξαμε πριν από τρία χρόνια τον σπόρο και άνθισε. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα υποτροφιών με σκοπό τη δημιουργία ενός πυρήνα επιστροφής, ώστε η Πόλη να ξαναγεμίσει ζωή — όπως άλλοτε. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην Παιδεία και στη ζωντανή συνέχιση της γλώσσας, της ταυτότητας και του πολιτισμού μας».