Battle ropes: Πέντε λόγοι να τα εντάξουμε στη προπόνησή μας

Ας διαβάσουμε για να πεισθούμε.
Open Image Modal
RealPeopleGroup via Getty Images
.

Οι ασκήσεις με battle ropes καίνε λίπος και πολλές θερμίδες ενώ παράλληλα γυμνάζουν όλο το σώμα.

Η δημιουργικότητα και η ποικιλία θα πρέπει να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ενός γυμναστικού προγράμματος καθώς κρατούν τον ασκούμενο σε ενδιαφέρον να συνεχίσει αυτό που κάνει χωρίς να βαριέται.

Οπως γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα την Χαλκίδα, με την εναλλαγή ασκήσεων και μεθόδων εκγύμνασης οι μύες μας «ξυπνούν» και παραμένουν σε εγρήγορση.

Αυτό που βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μπορούμε να γυμναστούμε εξίσου καλά με τα πιο εξελιγμένα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αλλά μπορούμε να γυμναστούμε αποτελεσματικά ακόμη και με ένα απλό λάστιχο ή με μόνο το βάρος του σώματός μας.

Τι είναι τα battle ropes;

Τα battle ropes αποτελούν ένα από τα πιο χρήσιμα αλλά ταυτόχρονα αγαπημένα εργαλεία προπόνησης.

Μεγάλοι αθλητές τα χρησιμοποιούν με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους καθώς καταφέρνουν να γυμνάσουν πολλούς μύες ταυτόχρονα κι αυτό είναι που καταφέρνει και δίνει ένα μέγιστο αποτέλεσμα δύναμης, εκρηκτικότητας, γράμμωσης, καύσης λίπους και αντοχής.

Στην ουσία τα battle ropes δεν είναι τίποτα παραπάνω από δυο μεγάλα σχοινιά φτιαγμένα από ένα συνδυασμό πολυπροπυλένιου, πολυεστέρα και Poly Dacron.

Το μήκος τους κυμαίνεται από 7 έως 15 μέτρα και το πάχος τους 4 εως 5 εκατοστά ενώ το βάρος τους εξαρτάται από το μήκος και τη διάμετρό τους. Η τοποθέτησή τους είναι απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άγκιστρο στο οποίο τοποθετείται το μέσο του σχοινιού.

Δημιουργός των αυθεντικών battle ropes είναι ο Τζον Μπρούκφιλντ, αθλητής δύναμης και φυσικής κατάστασης που είναι κάτοχος πολλών παγκόσμιων ρεκόρ.

Γιατί να κάνουμε προπόνηση με battle ropes;

  1. Για να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε: Η προπόνηση με τα συγκεκριμένα σχοινιά πετυχαίνει γρήγορη καύση λίπους, απόκτηση καλύτερης αερόβιας ικανότητας, ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, ενδυνάμωση των μυών του κέντρου και των άκρων.

  2. Για εξοικονόμηση χρόνου: Η προπόνηση με battle ropes αποτελεί μια λειτουργική προπόνηση, η οποία είτε είναι μικρή σε διάρκεια είτε όχι είναι γρήγορη και άκρως αποτελεσματική.

  3. Για εξοικονόμηση χώρου: Είναι ένας εξοπλισμός που κυριολεκτικά πάει παντού. Μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας, να κάνουμε μια προπόνηση σε ένα πάρκο ή οπουδήποτε επιθυμούμε.

  4. Για κάθε επίπεδο ασκούμενου: Είναι κυριολεκτικά για όλους και απευθύνεται σε κάθε ασκούμενο ασχέτως φυσικής κατάστασης και προπονητικής ηλικίας (του πόσο καιρό ασχολείται δηλαδή με τη γυμναστική). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης ή μείωσης της έντασης της προπόνησης. Πως; Πλησιάζοντας στο άγκιστρο μεγαλώνει η ένταση ενώ απομακρύνοντας από αυτό κάνετε το αντίθετο.

  5. Για εκγύμναση όλου του σώματος: Η προπόνηση με τα battle ropes είναι μια προπόνηση total body. Αυτό σημαίνει ότι γυμνάζει όλο το σώμα.

  6. Μπορεί να χρησιμοποιούμε τα χέρια για να μετακινήσουμε τα σχοινιά όμως ενεργοποιούνται και οι μύες του κέντρου μας (κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτοί) ενώ συνδυάζοντας την κίνηση των χεριών με πχ καθίσματα δουλεύουν και τα πόδια.

Τι ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε με τα battle ropes;

Το ασκησιολόγιο είναι αρκετά πλούσιο ώστε να το καταγράψουμε σε ένα άρθρο , παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες βασικές ασκήσεις που σίγουρα θα μας ενθουσιάσουν και θα μας παρακινήσουν να ξεκινήσουμε ένα workout με σχοινιά.

ΠΗΓΗ: fmh.gr