Το πιάτο της ημέρας: Coq au Vin ή κόκορας κρασάτος για γκουρμέ βραδιές στο σπίτι

Απο την διάσημη Βρετανίδα σεφ, παρουσιάστρια και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Μαίρη Μπέρι.
|
Open Image Modal

Ο κόκορας κρασάτος ή “Coq au vin” είναι το απόλυτο κλασσικό γαλλικό φαγητό. Σημαίνει κόκορας που έχει σιγοβράσει στο κρασί.

Και δεν υπάρχει λόγος για πανικό στο μαγείρεμα. Τουναντίον. Εύκολο φαγητό, ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή. Από μάζωξη με φίλους που θέλουμε να τους τρατάρουμε κάτι διαφορετικό μέχρι μια βραδιά κάπως πιο ρομαντική.

Η συνταγή της Μαίρη Μπέρι είναι ένας πλούσιος συνδυασμός κόκορα, μπέικον και μιας υπέροχης, παχιάς σάλτσας φτιαγμένη από ζωμό κοτόπουλο και κόκκινο κρασί. Η ίδια μας προτείνει να προτιμήσουμε κόκορα ελευθέρας βοσκής,  ελληνιστί, κόκορα αλανιάρη, για καλύτερη γεύση και καπνιστό μπέικον.

Όσο για τα υπόλοιπα, απλά ακολουθούμε τις οδηγίες της.

Καλή μας όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

 Υλικά

1 κόκορας κομμένος σε 8 κομμάτια

30 γρ. βούτυρο

1 κ.σ ελαιόλαδο

125 γρ. φέτες μπέικον

8 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο

250 γρ. μανιτάρια ολόκληρα φρέσκα

300 γρ, αλεύρι

300 ml ζωμό κοτόπουλο

600 ml κοκκινο κρασί

θυμάρι, δάφνη, μαϊντανό

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο συμπιεσμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα πριν το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι σε μία κατσαρόλα

Προσθέτουμε τον κόκορα και τον τσιγαρίζουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει παντού.

Αφαιρούμε τον κόκορα και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το περισσότερο λίπος που έχει απομείνει.

Ρίχνουμε μέσα το μπέικον, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.

Τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε τα υλικά μας από την κατσαρόλα που μόλις τσιγαρίσαμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε τοποθετήσει πριν χαρτί κουζίνας, προκειμένου να στραγγίξουν.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλέυρι και ανακατεύουμε καλά για 3 με 5 λεπτά, έως ότου ροδίσει.

Σε ένα άλλο κατσαρόλι ή τηγάνι αδειάζουμε το κρασί και του δίνουμε μία βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει το μισό (300 ml). 

Προσθέτουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο και μετά το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάλι τον κόκορα, το μπέικον, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, μαζί με το θυμάρι, την δάφνη, τον μαϊντανό και το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε

Μόλις δούμε ότι πήρε μία βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή όταν δούμε πως το κρέας έχει μαλακώσει.

Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε τον κόκορα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Tip

 Το χοντρό μακαρόνι με το τυράκι σπάταλα είναι ιδανικό για το συγκεκριμένο πιάτο προκειμένου να «θηλυκώσει» η σάλτσα, όπως ο πουρές γλυκοπατάτας και οι πατάτες ογκρατέν.

 

Πηγή: Redonline