Η Ρωσία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Εκτοξεύτηκαν πάνω από 100 πύραυλοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής αεροπορίας.
|
Open Image Modal
.
GLEB GARANICH via REUTERS

Η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις ανά την Ουκρανία την Τρίτη, προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο και ευρείας κλίμακας διακοπές ηλεκτροδότησης, σε αυτό που το Κίεβο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών πληγμάτων στους εννιά μήνες του πολέμου.

Πύραυλοι έπεσαν σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, Κίεβο, το Λβιβ και το Ρίβνε στα δυτικά, το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, το Κρίβι Ριχ και η Πολτάβα στο κέντρο, η Οδησσός και το Μικολάιφ στα νότια και το Ζίτομιρ στα βόρεια.

Ένα πτώμα ανασύρθηκε από πολυκατοικία που επλήγη και πήρε φωτιά στο κεντρικό Κίεβο, και ανώτερος προεδρικός αξιωματούχος είπε ότι η κατάσταση ως προς την ηλεκτροδότηση ήταν «κρίσιμη» μετά από μεγάλες ζημιές στις ενεργειακές υποδομές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε online ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ουκρανούς πως περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις ήταν πιθανές μα πρόσθεσε «δουλεύουμε, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε».

Το ρεύμα κόπηκε σε περιοχές αρκετών πόλεων, περιλαμβανομένων του Κιέβου, του Λβιβ και του Χαρκόβου και ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές σε περιοχές στα βόρεια και στα κεντρικά, καθώς και στο Κίεβο. Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η μισή πρωτεύουσα ήταν χωρίς ρεύμα. Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι το 80% της πόλης δεν είχε ρεύμα, οπότε δεν υπήρχε φωτισμός, ύδρευση και θέρμανση. Οι αρχές της Βινίτσια κλήθηκαν να αποθηκεύσουν νερό μετά από ζημιές σε σταθμό. «Είναι οι μεγαλύτεροι βομβαρδισμοί στο σύστημα ηλεκτροδότησης από την έναρξη του πολέμου» είπε ο Γκερμάν Γκαλουστσένκο, υπουργός Ενέργειας. Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας, είπε πως πάνω από 100 πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί κατά της Ουκρανίας, ξεπερνώντας τους 84 της 10ης Οκτωβρίου. Από πλευράς του ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 85 πύραυλοι, «οι περισσότεροι στις ενεργειακές υποδομές μας».

Οι βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα μερικές ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα και συνέπεσε με τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί.

 Με πληροφορίες από Reuters