Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες ιμάμ, με κρεμμύδι, ντομάτα, μυρωδικά και γλυκό με τυρί κρέμα

«Μπόλικο λάδι, άφθονο κρεμμύδι και σιγανό ψήσιμο είναι τα μυστικά για το τέλειο ιμάμ»
|
Open Image Modal
alexander mychko / 500px via Getty Images

Στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε αγαπημένο λαδερό πιάτο με μια συνταγή που θα απολαύσουμε μέχρι τελευταία πιρουνιά και θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας. Κυριολεκτικά. Αφού το ψωμάκι είναι αυτό που θα ολοκληρώσει την γαστριμαργική μας μυσταγωγία. Βλέπετε, στο λαδερό, τον τελευταίο λόγο έχει ο άρτος.

Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε να ετοιμάσουμε για κυρίως πιάτο, μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστές με μπόλικο ξερό κρεμμύδι και ντοματούλα, αρκετό σκόρδο, ένα μάτσο δυόσμο, φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, δάφνη και φυσικά ελαιόλαδο, χωρίς τσιγκουνιές.

Για επιδόρπιο θα προσφέρουμε ένα γλυκό με παντεσπάνι σοκολάτας, γεμιστό με τυρί κρέμα ή ρικότα, ανάλογα την επιθυμία μας, φιστίκι Αιγίνης, κερασάκια γλασέ και σοκολάτα κουβερτούρα. Με το λικέρ τσέρι να αφήνει μια μαγική επίγευση.

Καλή όρεξη.

Μελιτζάνες ιμαμ, γεμιστές με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 40-50 λεπτά

Αναμονή 1 ώρα

Μαγείρεμα: 11/2 ώρα

Υλικά

12 μελιτζάνες τσακώνικες ή μικρού μεγέθους φλάσκες

300 ml ελαιόλαδο

για την γέμιση

600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες

6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες

2 κιλά ντομάτες τριμμένες

1 φύλλο δάφνης

τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα

τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τις μελιτζάνες

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε. Χαράζουμε την σάρκα κάθε μελιτζάνας σε ρόμβους (κάνουμε δηλαδή χιαστί τομές), σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθεί η σάρκα), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.

Πασπαλίζουμε με σχετικά μπόλικο αλάτι. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε 2 σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στην διάρκεια του τηγανίσματος. Στην συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για μερικά λεπτά σε δόσεις, ακουμπώντας τες στο λάδι με την κομμένη τους πλευρά. Μόλις η σάρκα τους ροδίσει καλά και μισομαλακώσουν, τις τηγανίζουμε για λίγο και από την άλλη πλευρά.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι και χωρίς να τις στύψουμε ή να τις στραγγίξουμε από το λάδι, τις αραδιάζουμε την μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη και τηγανισμένη τους πλευρά προς τα πάνω. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

για την γέμιση

Σε όσο ελαιόλαδο έμεινε στο σκεύος τηγανίζουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μην ροδίσουν. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμα τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, την δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς την φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα, χωρίς καπάκι, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Πετάμε τα σκόρδα και την δάφνη.

για το ιμάμ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα. Μοιράζουμε εκεί την σάλτσα ντομάτας. Όση σάλτσα περισσέψει την ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες. 

Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για περίπου 11/2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, πριν το σερβίρουμε. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από την σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Tip

Συνοδεύουμε όπως πάντα με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από γαστρονόμο, βιβλιοθήκη, «Τα λαδερά είναι κουλ!» σε συνταγή του σεφ Χριστόφορου Πέσκια.

Γλυκό με τυρί κρέμα και φιστίκια

Open Image Modal
GMVozd via Getty Images

Μερίδες: 10

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Υλικά

350 γρ. παντεσπάνι σοκολάτας

300 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. ζάχαρη άχνη

4 κ.σ. λικέρ τσέρι

250 γρ. τυρί κρέμα ή ρικότα

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ. κερασάκια γλασέ κομμένα στην μέση

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

Κακάο σε σκόνη και ζάχαρη άχνη για την διακόσμηση

Εκτέλεση

Με λίγο νερό υγραίνουμε μια βαθιά φόρμα κατάλληλη για ψυγείο και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το παντεσπάνι σοκολάτας και χρησιμοποιούμε περίπου τα 2/3 από τις φέτες αυτές για να καλύψουμε την βάση και τα πλαϊνά της φόρμας, χωρίς να αφήσουμε κενά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και το λικέρ τσέρι, ώσπου το μείγμα να αφρατέψει και να πήξει. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την σοκολάτα, τα κερασάκια και τα φιστίκια.

Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια από το παντεσπάνι χωρίς να αφήσουμε κενά, για να φαίνεται η κρέμα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό μας για τουλάχιστον 4 ώρες ή και από το προηγούμενο βράδυ.

Αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κακάο και ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Αν το γλυκό που θα προσφέρουμε δεν φαγωθεί όλο, πρέπει να το βάλουμε πολύ γρήγορα στο ψυγείο, γιατί θα λιώσει και θα χαλάσει.

Αναδημοσίευση από «Τα μυστικά της κουζίνας» σε επιμέλεια συνταγών, Μίμας Καρβούνη.