Κυριακάτικο τραπέζι: Μουσακάς και πανακότα με τσάι ροδάκινο

Δύο συνταγές που όλοι αγαπάμε και είναι σίγουρο πως θα απολαύσουμε.
Open Image Modal

Στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε δύο αγαπημένες συνταγές

Το μενού μας ξεκινάει με τον ένα και μοναδικό ”γκρικ μουζάκα” και στην συνέχεια θα απολαύσουμε δροσερή πανακότα που έχουμε φτάξει με τσάι ροδάκινο και θα σερβίρουμε με φρούτα και μέλι.

Καλή μας όρεξη. 

Μουσακάς

Open Image Modal

Απόδοση: 1 ταψί (10 Μερίδες)

Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Έτοιμο σε: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

6 μεγάλες πατάτες

5 μελιτζάνες φλάσκες

Για τον κιμά

500 gr. κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 ντομάτες ώριμες

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

200 ml. λευκό κρασί

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ξυλάκι κανέλας

4-5 κόκκους μπαχάρι

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

1200 ml. γάλα φρέσκο

300 ml. γάλα εβαπορέ

2 κρόκους αυγών

6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

300 gr. κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά.

Ανακατεύουμε, με ξύλινη κουτάλα, συνεχώς για να μην έχει «σβώλους» ο κιμάς και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε τον πελτέ, προσθέτουμε την ζάχαρη σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο.

Καθαρίζουμε,πλένουμε, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες.

Αν δούμε ότι έχουν πολλά σποράκια τις ξεπικρίζουμε και κατόπιν τις σκουπίζουμε πολύ καλά.

Κόβουμε τις πατάτες κατα μήκος σε σχετικά λεπτές φέτες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις μελιτζάνες.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, μόλις κάψει τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες και κατόπιν τις ακουμπάμε σε μπόλικο χαρτί κουζίνας, την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις μελιτζάνες.

Αφήνουμε τα τηγανισμένα λαχανικά ακουμπισμένα στο απορροφητικό χαρτί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα γάλατα, το αλεύρι και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε ασταμάτητα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον μουσακά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Πασπαλίζουμε το πυρέξ με φρυγανιά και τυρί τριμμένο.

Κάνουμε μία στρώση με πατάτες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, γιατί σε κάθε στρώση θα βάζουμε και τυρί και συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες την ίδια διαδικασία.

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά από τον κιμά.

Προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τυρί.

Επαναλαμβάνουμε κάνοντας μία στρώση με πατάτες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε αλατοπίπερο, και τέλος τις μελιτζάνες και αρκετό τυρί.

Περιχύνουμε με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά, ελάχιστο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τυρί.

Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.

Αφήνουμε τον μουσακά να «σταθεί» 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tip

Απαραίτητο συνοδευτικό, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR και Funkycook.gr

 

Πανακότα με τσάι ροδάκινο

Open Image Modal

Προετοιμασία: 10′

Έτοιμο σε: 4 ώρες

Ποσότητα: 6 άτομα

Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

500 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες

150 ml. γάλα φρέσκο πλήρες

1 φακελάκι τσάι ροδάκινο

12 gr. φύλλα ζελατίνης

½ κάψουλα βανιλλίνη

Φρούτα για το σερβίρισμα

Μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό να μαλακώσουν για 15 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα, το γάλα και την βανιλλίνη μέχρι να πάρει μια καλή βράση.

Αποσύρουμε και διαλύουμε μέσα το φακελάκι (30 gr.) τσάι ροδάκινο και ανακατεύουμε καλά.

Μοιράζουμε σε 6 μπωλ, τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με φρούτα και μέλι.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR και Funkycook.gr