Κυριακάτικο τραπέζι: Ζυμαρικά με ψητές ντομάτες και τριμμένο ανθότυρο

Και εκμέκ καταΐφι με κρέμα σοκολάτας.
Open Image Modal
Andrei Moldoveanu / 500px via Getty Images

Μια διαφορετική συνταγή της γνωστής μακαρονάδας «ναπολιτέν» θα δοκιμάσουμε στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας, ολοκληρώνοντας έτσι την αποτοξίνωση από το κρέας.

Θα μαγειρέψουμε ζυμαρικά της επιλογής μας με ψητές ντομάτες, τις οποίες θα έχουμε βάλει σε ροδέλες στο φούρνο μαζί με σκορδάκι, φρέσκο βασιλικό και ρίγανη. Ενώ πριν την σερβίρουμε θα προσθέσουμε τριμμένο ανθότυρο.

Για γλυκό θα απολαύσουμε εκμέκ καταΐφι, όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο και παγωτό καϊμάκι, αλλά με κρέμα σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Ζυμαρικά με ψητές ντομάτες και τριμμένο ανθότυρο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 15 λεπτά

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά

1 κιλό ντομάτες

ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο (σε λεπτές φέτες)

φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)

ρίγανη

αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τριμμένο ανθότυρο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε σχετικά χοντρές φέτες, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα τους.

Αλείφουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα με ελαιόλαδο, απλώνουμε τις ντομάτες, τις αλατίζουμε, τις πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το βασιλικό, τη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις περιχύνουμε με εαλιόλαδο.

Τις ψήνουμε στους 180 °C, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.

Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε τις ντομάτες στο μπολ με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε λίγο ακόμα βασιλικό και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το τυρί και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ανθότυρο να προσθέσουμε τυρί φέτα.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Εκμέκ καταΐφι με κρέμα σοκολάτας

Open Image Modal
Cantavero Jr., Agostino P. via Getty Images/Foodcollection

Υλικά

για την κρέμα σοκολάτας

500 γρ. γάλα

125 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά

30 γρ. κορνφλάουρ

25 γρ. κακάο

για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

300 γρ. νερό

10 γρ. γλυκόζη

για το καταΐφι

300 γρ. φύλλο καταΐφι

βούτυρο

Εκτέλεση

για την κρέμα σοκολάτα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, τη βάζουμε στην φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κοχλάσει και να σφίξει η κρέμα.

Τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα μπολ ή σε κάποια φόρμα που έχουμε, αν θέλουμε να της δώσουμε κάποιο σχήμα.

για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, μετά από 2 λεπτά σβήνουμε την φωτιά και το σιρόπι είναι έτοιμο.

για το καταΐφι

Παίρνουμε το φύλλο και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και με ένα πινέλο το αλείφουμε ελαφρά. 

Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε το καταΐφι στους 170 °C, μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Τότε το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά ρίχνουμε από πάνω χλιαρό το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει.

Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να σιροπιαστεί καλά.

για το στήσιμο

Στον πάτο μικρών μπολ τοποθετούμε κομμάτια από το καταΐφι μας και από πάνω συμπληρώνουμε με την κρέμα που έχουμε.

Αλλιώς βάζουμε στο πιάτο το καταΐφι και αφού έχουμε βγάλει την κρέμα από την φόρμα την τοποθετούμε επάνω.

Tip

Αν αδειάσουμε την κρέμα σε φόρμα, τότε την βάζουμε στην κατάψυξη για να μπορέσουμε να την βγάλουμε αφού παγώσει πρώτα.

Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας ή κάποιο ξηρό καρπό της επιλογής μας.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Δημήτρη Χρονόπουλου.