Πιάτο ημέρας: Πρασοσέλινο κοκκινιστό

Τρώγεται ζεστό και κρύο.
Open Image Modal
annick vanderschelden photography via Getty Images

Μαγειρεύουμε κοκκινιστό πρασοσέλινο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, χυμό λεμόνι, λίγο μοσχοκάρυδο και μπούκοβο.

Αν θέλουμε μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ρυζοπρασοσέλινο αρκεί να του προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα ρύζι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4-5 άτομα

Υλικά

5 πράσα

1 σελινόριζα

1 ρίζα σέλινο

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, περασμένο στον τρίφτη

1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ 

2 κ.σ. πελτέ ντομάτα

1 λεμόνι, χυμό

1 φλιτζ. τσγ. ελαιόλαδο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κοφτό κ.γ. μπούκοβο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα, πετάμε τα εξωτερικά φύλλα και τα σκληρά πράσινα. Ξεφλουδίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πλένουμε τη ρίζα το σέλινο καλά, αφαιρούμε την άκρη της και την χοντροκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε ταυτόχρονα το τριμμένο κρεμμύδι, το σέλινο, τη σελινόριζα και τα πράσα. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα από το λάδι.

Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, διαλύουμε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και το αδειάζουμε μέσα. Προσθέτουμε ακόμα ½ νεροπότηρο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

Αλατίζουμε, πιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα περίπου για ½ ώρα μέχρι να πήξει η σάλτσα και τα πράσα να γίνουν τρυφερά.

Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμόνι.

Το φαγητό τρώγεται ζεστό και κρύο.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε άσπρο, χωρίς να βάλουμε καθόλου ντομάτα αλλά να το βράσουμε απλά και μόνο μαζί με ζεστό νεράκι. Σε αυτή την περίπτωση, διπλασιάζουμε την ποσότητα λεμονιού.

Μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε ως ρυζοπρασοσέλινο αρκεί να του προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπα.

 Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Ηλία Μαμαλάκη.