Το πασχαλινό τραπέζι της HuffPost

Δροσερή σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού, απίθανο τζατζίκι με κατίκι, μια πιπερονάτη να γλείφουμε τα δάχτυλα μας και ζουμερότατο κοντοσούβλι.
|
Open Image Modal
lisegagne via Getty Images
Diverse Dishes, Quebec, Canada

Στρώνουμε το πασχαλινό τραπέζι με τα ωραιότερα εδέσματα.

Μαγειρεύουμε αγαπημένα φαγητά και απολαμβάνουμε, δροσερή σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού, απίθανο τζατζίκι με κατίκι, μια πιπερονάτη να γλείφουμε τα δάχτυλα μας και ζουμερότατο κοντοσούβλι.

Για γλυκό θα ετοιμάσουμε μια γρήγορη σάρλοτ με κρέμα γιαουρτιού και φράουλες.

Χριστός Ανέστη!

Σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Open Image Modal
Capelle.r via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

3 ντομάτες

1 αγγούρι

1 πιπεριά κίτρινη

2 κρεμμυδάκια

2 ραπανάκια

4 κλωνάρια ρόκα

για τη σος

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμόνι

½ σκελίδα σκόρδο

2 κ.σ γιαούρτι σακούλας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες, την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους, τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, τα ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα  και την ρόκα χοντροκομμένη.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ, το λάδι, το σκόρδο, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.

Τη βάζουμε σε σαλατιέρα, την πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μια κουταλιά γιαούρτι με μαγιονέζα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Πασχαλινά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Τζατζίκι με κατίκι

Open Image Modal
Razvan Dinu / 500px via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

1 κιλό κατίκι

1 αγγούρι

5 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αγγούρι και το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε να σταγγίξει καλά.

Βάζουμε το τυρί σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το λάδι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το αγγούρι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το τζατζίκι σε μπολ.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο

Tip

Σερβίρουμε με ψημένες αραβικές πίτες, κομμένες σε κομμάτια.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Πασχαλινά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Πιπερονάτη

Open Image Modal
Mark Walrave / EyeEm via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 25 λεπτα

Υλικά

5 πιπεριές πράσινες

5 πιπεριές κόκκινες

250 γρ. τυρί φέτα

300 γρ. ανθότυρο

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένo

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πιπεριές, τις σκουπίζουμε και τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου στους 180 °C, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το σκόρδο με το λάδι, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και τα σιγοβράζουμε, ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος Νο24 τις μισές πιπεριές, λίγη σάλτσα, το μισό τυρί, τις υπόλοιπες πιπεριές, το υπόλοιπο τυρί, την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

Ψήνουμε στους 200 °C για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα τυριά. Αφήνουμε για λίγο και σερβίρουμε.

Tip

Για πιο πικάντικη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των τυριών λίγη πάπρικα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...τα μεζεδάκια της παρέας» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Κοντοσούβλι

Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 2 ώρες και 15 λεπτά

Ψήσιμο: 2 ώρες

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι φιλέτο

½ κιλό ψαρονέφρι

½ φλιζάνι ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια χωρισμένα σε φύλλα

2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

1 κ.σ. ρίγανη

σούβλες μεταλλικές, μικρές

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα κρέατα σε κομμάτια μήκους 6 εκ.. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το κρασί, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Παίρνουμε μεταλλικές σούβλες και περνάμε σε αυτές εναλλάξ ένα κομμάτι μοσχάρι, ένα κομμάτι χοιρινό, 1 φέτα ντομάτα και 2 φύλλα κρεμμυδιού.

Ψήνουμε τα κοντοσούβλια στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα, γυρίζοντας τα και αλείφοντας τα με τη μαρινάτα, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσει το κρέας.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Μπορούμε να φτιάξουμε τα κοντοσούβλια με αρνί ή κατσίκι.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Πασχαλινά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Γρήγορη charlotte με κρέμα γιαούρτι και φράουλες

Open Image Modal
Sabino Parente / 500px via Getty Images

Μερίδες: 10

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Αναμονή 2 ώρες

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ (200γρ.)

200 γρ. φρέσκο γάλα

 500 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. γιαούρτι αγελάδος, πλήρες, στραγγιστό

80 γρ. ζάχαρη άχνη

5 γρ. (1 φύλλο) ζελατίνης 

500 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτός στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει σαντιγί και την κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και το γιαούρτι και με μια ευλύγιστη σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.

Βγάζουμε τη ζελατίνη από το κρύο νερό και την βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό ώστε να λιώσει. Τη ρίχνουμε (χωρίς το νερό) στο μείγμα γιαουρτιού και ανακτεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη σαντιγί και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να σφίξει ελαφρώς. Ρίχνουμε τις μισές φράουλες στο μείγμα της σαντιγί, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο μπολ με το γάλα και καλύπτουμε τα τοιχώματα μια φόρμας με αποσπώμενα πλαϊνά, διαμέτρου περίπου 20 εκ. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να καλύψουμε και τον πάτο του σκεύους και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς με γάλα την επιφάνεια των σαβαγιάρ.

Ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε τις υπόλοιπες φράουλες.

Βάζουμε τη Charlotte στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να «σταθεί», ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Tip

Το φύλλο ζελατίνης το μουλιάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά, ώστε να μαλκώσει

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #84» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.