Το Paris Opera Junior Ballet, η αφρόκρεμα του σύγχρονου κλασικού χορού, έρχεται από την Όπερα του Παρισιού, για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαΐου.
Το ελληνικό κοινό θα έχει μία σπάνια ευκαιρία να απολαύσει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τέσσερα κορυφαία έργα της παγκόσμιας χορογραφίας με δεκαοκτώ (18) από τους καλύτερους νέους χορευτές του κόσμου επί σκηνής, κατευθείαν από την Paris Opera, υπό τη διεύθυνση του José Martinez, καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Παρισιού.
Το πρόγραμμα:
ALLEGRO BRILLANTE
Χορογραφία: George Balanchine
Μουσική: Piotr Ilyitch Tchaïkovski
Κοστούμια: Barbara Karinska
Διάρκεια 16′ – Για 10 χορευτές
CANTATE 51
Χορογραφία: Maurice Béjart
Μουσική: Jean-Sébastian Bach
Κοστούμια: Joëlle Roustan, Roger Bernard
Διάρκεια 21′ – Για 8 χορευτές
AUNIS
Χορογραφία: Jacques Garnier
Μουσική: Maurice Pacher
Διάρκεια 11′ – Για 3 χορευτές
MI FAVORITA
Χορογραφία: José Martinez
Μουσική: Gaetano Donizetti
Κοστούμια: Agnès Letestu
Διάρκεια 28′ – Για 18 χορευτές
Παραστάσεις για καλό σκοπό
Οι παραστάσεις θα διοργανωθούν από τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό Lifeline Hellas σε συνεργασία με τη visionary culture υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, ιδρύτριας του Lifeline.
Ο σκοπός των ξεχωριστών αυτών παραστάσεων είναι η συνέχιση του έργου προσφοράς σύγχρονων θερμοκοιτίδων στα νοσοκομεία παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο πραγματοποιεί το Lifeline Hellas εδώ και τρία χρόνια στα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδος.

Ο ταλαντούχος José Martinez
Ο José Martinez γεννήθηκε το 1969 στην Καρθαγένη της Ισπανίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στον χορό στην πατρίδα του και συνέχισε στο Κέντρο Rosella Hightower στις Κάννες. Το 1987 κέρδισε υποτροφία στον διαγωνισμό Prix de Lausanne και εισήχθη στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το 1988 εντάχθηκε στο Corps de Ballet της Όπερας, όπου ανέβηκε γρήγορα στις βαθμίδες και το 1997 ανακηρύχθηκε «Danseur Étoile».
Ξεχώρισε σε εμβληματικούς ρόλους τόσο του κλασικού όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, συνεργαζόμενος με κορυφαίους χορογράφους όπως οι Mats Ek, William Forsythe, Pina Bausch και John Neumeier. Χόρεψε έργα των Balanchine, Béjart, Nureyev, MacMillan και πολλών άλλων.
Ως χορογράφος, δημιούργησε έργα για την Όπερα του Παρισιού, τη Σχολή Μπαλέτου, καθώς και διεθνείς σκηνές όπως το Μπαλέτο της Σανγκάης, της Βοστώνης, της Ρώμης και της Βιέννης. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα Mi Favorita, Les Enfants du Paradis, Marco Polo και Le Corsaire.
Από το 2011 έως το 2019 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μπαλέτου της Ισπανίας, ανανεώνοντας το ρεπερτόριό της με έναν δυναμικό συνδυασμό κλασικών και σύγχρονων έργων και δίνοντας χώρο σε νέους Ισπανούς δημιουργούς.
Τον Οκτώβριο του 2022, διορίστηκε Διευθυντής Χορού της Όπερας του Παρισιού, διαδεχόμενος την Aurélie Dupont. Ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Η ιστορία του Paris Opera Ballet
Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού διατηρεί μια παράδοση αριστείας για περισσότερους από τρεις αιώνες, βασισμένη στη διατήρηση και διάδοση του κλασικού του ρεπερτορίου αλλά και στη δέσμευση για τη δημιουργία νέων έργων.
Οι αρχές και οι κανόνες της χορογραφικής τεχνικής, που εισήχθησαν από την Ιταλία και τη βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων τον 16ο αιώνα, διαμορφώθηκαν και τελειοποιήθηκαν με υπομονή στα μπαλέτα της αυλής και αργότερα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο «βασιλιάς Ήλιος», επιθυμώντας να μεταμορφώσει το ευγενές ύφος σε πραγματική σκηνική τέχνη, ίδρυσε την Βασιλική Ακαδημία Χορού (Académie royale de danse) το 1661 και στη συνέχεια την Ακαδημία Όπερας (Académie d’opéra) το 1669, η οποία το 1672 μετονομάστηκε σε Βασιλική Ακαδημία Μουσικής (Académie royale de musique) -η αρχική ονομασία της Όπερας του Παρισιού- με το πρώτο επαγγελματικό σύνολο χορευτών στην Ευρώπη. Από τότε, το Μπαλέτο της Όπερας συνέχισε σταθερά να εξελίσσεται.
Σήμερα, το Μπαλέτο της Όπερας αριθμεί 154 χορευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Σχολή Μπαλέτου που ιδρύθηκε το 1713, ξανά με πρωτοβουλία του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’. Οι χορευτές εντάσσονται στην ομάδα μέσω διαγωνισμού, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, και ξεκινούν ως κουαντρίλ (quadrilles), πριν ανέλθουν στις ανώτερες βαθμίδες: Κορυφαίοι (Coryphées), Υποκριτές (Sujets) και Πρώτοι Χορευτές (Premiers Danseurs). Οι χορευτές με τον τίτλο Αστέρι (Étoile) διορίζονται από τον Γενικό Διευθυντή, έπειτα από πρόταση του Διευθυντή Χορού.

Η Όπερα του Παρισιού
Με μια αξιοσημείωτη ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερα από 350 χρόνια, η Όπερα του Παρισιού είναι παγκοσμίως περίφημη για την υψηλή ποιότητα και το μεγάλο εύρος των παραγωγών της στο Παλαί Γκαρνιέ και στην Όπερα της Βαστίλης, καθώς και για την μοναδική αρχιτεκτονική των δύο θεάτρων της.
Με περισσότερες από 400 παραστάσεις το χρόνο, η Όπερα του Παρισιού προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μπαλέτο, όπερες και συναυλίες, καθώς και ένα ειδικό πρόγραμμα για το νεανικό κοινό, ενώ υποδέχεται περίπου 900.000 θεατές ετησίως.

Παράλληλα, εκπαιδεύει τις νέες γενιές καλλιτεχνών, χορευτών, λυρικών τραγουδιστών και μουσικών, χάρη στην Ακαδημία της, τη Σχολή Μπαλέτου και το νέο Junior Μπαλέτο της.
Info
Τιμές εισιτηρίων:
Α Ζώνη: 65 ευρώ
Β Ζώνη: 58 ευρώ
Γ Ζώνη: 48 ευρώ
Δ Ζώνη: 38 ευρώ
Ε Ζώνη: 28 ευρώ
Διακεκριμένη: 100 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ